(VIDEO) VOJSKE SAD SE USPANIČILA: Trebaju nam jače puške, Talibani nas ubiše
Foto: AP (28.11.2012)

kritično

(VIDEO) VOJSKE SAD SE USPANIČILA: Trebaju nam jače puške, Talibani nas ubiše

Planeta -

Krajem maja ove godine američka vojska zvanično je pitala industriju o mogućnosti izrade nove puške kalibra 7,62 . Zahtev ukazuje na namjeru vojske da počne menja kalibar 5,56 , koji ima osnovno lično naoružanje već generacijama. Međutim, takozvana "privremena borbena službena puška" vojske mogla bi biti prekidač jer je to oružje koje se brzo kupuje, dok se razmatra dugoročnije rešenje. Kratkoročno, zamena bi mogla da bude pupka M-14 od 7,62 milimetara, koja je i sama problematična.

Vojku samo zanima koja puška kalibra 7,62 je dostupna. Dakle, šta traži Vojska SAD? Zahteva komercijalne, lako dostupne dizajne sa 16 ili 20-inčnim cevima, mogućnost fiksiranja uređaja za nož koji su sposobni za suzbijanje svetla i zvuka... Ukupnu težinu manju od 12 kilograma i minimalni kapacitet magazina od 20 metaka.

U Avganistanu, talibanski borci naoružani ruskim oružjem od 7,62 i često zbog većeg dometa nadmašuju vojnike SAD-a i NATO-a. Drugi problem je savremeni keramički oklop za telo, koji bi kalibar 5,56 milimetara ne može da probije.

(Kurir.rs/National Interest)

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track