(VIDEO) ZGRADE BOMBE: 600 solitera u Londonu može da bude sprženo kao Grenfel
Foto: AP

Jezivo

(VIDEO) ZGRADE BOMBE: 600 solitera u Londonu može da bude sprženo kao Grenfel

Planeta -

Oko 600 zgrada u Engleskoj imaju slične karakteristike za Grenfel Tover, prenosi izjavu britanske Vlade Skajnjuz. Testovi su otkrili da su najmanje tri bloka zgrada širom Velike Britanije opremljene zapaljivim materijalima, a planirano je i više stotina novih provera. Odeljenje za zajednice i lokalnu samoupravu kaže da će detalje o rizičnim zgradama biti otkrivene nakon informisanja stanovnika.

Oplata Grenfel tornja je glavni osumnjičeni za požar koji je ubio najmanje 79 ljudi. Lokalne vlasti i vatrogasne službe "preduzimaju sve moguće korake" kako bi osigurale bezbednost zgrada sa zapaljivim materijaloma, rekla je premijerka Tereza Mej. Vlada vrši testove na 100 solitera dnevno, a rezultati se dobijaju "u roku od nekoliko sati", dodala je ona.

Pozivajući vlasnike zgrada da pošalju uzorke za testiranje, Mej je rekla: "Vlasnici su zakonski obavezni da obezbede sigurne zgrade i tamo gde to ne mogu uraditi, očekujemo alternativni smeštaj." Bivši zamenik lidera Laburiste Heriet Harman tvrdi da su rezultati testova obloga "jezivi" i pozvao premijerku da se lično angažuje. Po njegovim rečima katastrofa u Grenfel kuli se mogla izbeći, da je Vlada postupila po nalazu istrage o smrti šest osoba u požaru solitera Lakanal 2009.

Kurir.rs/Skynews

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja