SKANDALOZNO OTKRIĆE: Nemačka godinama špijunirala Belu kuću i američku vojsku!
Foto: Profimedia

špigl razotkriva

SKANDALOZNO OTKRIĆE: Nemačka godinama špijunirala Belu kuću i američku vojsku!

Planeta -

BERLIN - Nemačka obaveštajna služba (BND) dugo je špijunirala više zvaničnika i kompanija u SAD, uključujući i Belu kuću, objavio je magazin Špigl.

Špigl navodi da je imao uvid u dokumenta koja pokazuju da je BND imala listu od oko 4.000 "izabranih ključnih reči" za nadgledanje u periodu od 1998. do 2006. godine. Tu spadaju i brojevi telefona ili faksova, imejl adrese Bele kuće, kao i ministara finansija i spoljnih poslova.

Među drugim "metama" su se našle vojne insitucije, uključujući američke vazduhoplovne i mornaričke snage, NASA, kao i Hjuman rajts voč. BND nije želeo da komentariše ove navode, javlja AFP.

"Špigl" je i krajem februara objavio da je BND dugo špijunirala novinare Bi-Bi-Sija, Njujork tajmsa, Rojtersa i drugih stranih medija. Pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, nedeljnik je tada pisao da je BND imala najmanje 50 brojeva telefona, faksa i imejl adresa novinara ili redakcija u celom svetu na svojoj listi takozvanih "selektora" od 1999. godine.

foto: Profimedia

Kako se navodi, meta špijuniranja bilo je nekoliko brojeva redakcija Bi-Bi-Sija u Londonu i Avganistanu, Njujork tajmsa u Avganistanu, kao i Rojtersa u Avganistanu, Pakistanu i Nigeriji.

BBC je reagovao saopštenjem da je razočaran ovakvim tvrdnjama i pozvao sve vlade da poštuju slobodu štampe. Organizacija Reporteri bez granca okarakterisala je navode o špijuniranju kao "monstruozan napad na slobodu štampe". BND ni tada nije želela da komentarišse navode "Špigla".

foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Angela Merkel okazuje mobilni koji su joj Amerikanci prisluškivali

Nemačka je vrlo oštro raeagovala kada je 2013. procurela informacija Edvarda Snoudena da su američki agenti prisluškivali širom sveta, uključujući mobilni telefon Angele Merkel. Francuka agencija AFO navodi da se kasnije ispostavilo da je upravo BND pomagao američkoj NSA da špijunira evropske saveznike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track