(VIDEO) ZAŠTO RUSI U KOLA UGRAĐUJU KAMERE: Zaštita od prevaranata i saobraćajne policije
Foto: Youtubescreenshot/Simplyguys

REŠENA MISTERIJA

(VIDEO) ZAŠTO RUSI U KOLA UGRAĐUJU KAMERE: Zaštita od prevaranata i saobraćajne policije

Planeta -

Smešne scene u saobraćaju, loši vozači, besni motociklisti, bejzbol palice, sekire, divlje životinje koje kao da su pale s neba... Sve to i još više od toga snimaju "videoregistratori" u Rusiji!

Meteorit koji je "zapalio" nebo iznad ruskog grada Čeljabinska 15. februara 2013. prikazali su odmah na svim televizijama sveta iz svih mogućih rakursa zahvaljujući videoregistratorima u automobilima.

Tada je svet možda i prvi put obratio pažnju na rusku "ljubav" prema kamerama u vozilima, a neki su pretpostavili da je ruski vozač po zakonu obavezan da snima sve pred sobom.

Takva obaveza ne postoji, a videoregistratori su zaista veoma popularni u Rusiji.

Potražite na Jutjubu-u "ruske kamere" ili "ruske vozače" i pojaviće se neki ludi i čudni snimci. Na primer, kriminalac beži iz "marice" kada se ona zaustavlja na semaforu. Drugi video snimak prikazuje munjevitu policijsku poteru. Pretražite ponovno i naći ćete bezbroj automobilskih nesreća, eksplozija, pa čak i divlje životinje koje se iznenada pojavljuju na putu.

Internet korisnici koji gledaju ove kompilacije često su prilično zaprepašteni, pa pišu: "U Rusiji većina vozača vozi kao da su besmrtni", "Ruski snimci s puta su bolji od Holivuda". Ponekad porede ruske puteve sa video igrama, posebno kada se radi o svađama između vozača.

Ipak, to ne znači da se na ruskim putevima sve vrti oko nasilja i besa.

Postoje i druge kompilacije koje obuhvataju pozitivne trenutke snimljene kamerama: motociklisti pomažu starijim ljudima da pređu ulicu, automobilisti se zaustavljaju pred mačkama i psima, vozači pomažu jedni drugima u teškim situacijama. "Siguran sam da postoji više pažljivih i poštenih vozača od onih ludih", rekao je za "Rusku reč" Andrej (50), vlasnik automobila i videoregistratora.

Glavni razlog za kamere u vozilima u Rusiji je izbegavanje pogrešnih interpretacija događaja. Ako imate kameru, sve što se događa ispred automobila je zabeleženo, i nemoguće je prevariti saobraćajnu policiju.

Čvrsti dokazi su bitni jer ponekad prevaranti pokušavaju da izvuku novac od vozača. Na primer, pešak može da se radi zarade "baci pod automobil“, kao na snimku dole. A neki vozači vole naglo kočenje i izazivanje udesa, ponovo zbog osiguranja. Da bi se dokazalo da udesa nije bilo dovoljan je snimak, posebno kada nema svedoka.

"U automobil možete ući bez pantalona, ali nikad nemojte bez kamere", rekao je Aleksej Dozorov, borac za prava motociklista, za Radio Slobodu, prisećajući se brojnih situacija u kojima mu je kamera u vozilu uštedela puno novaca.

(Kurir.rs/Ruska Reč)

Foto: Youtubescrenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track