Najnovije vesti

SNOUDEN RAZOTKRIO NOVI HAKERSKI NAPAD: Virus koji hara Evropom je skuvan u američkoj NSA
Foto: AP, Foto: AP

Teorija zavere?

SNOUDEN RAZOTKRIO NOVI HAKERSKI NAPAD: Virus koji hara Evropom je skuvan u američkoj NSA

Planeta
13:45h

Hakeri odgovorni za jučerašnji napad iskoristili su grešku u najpopularnijem operativnom sistemu "Vindousu" da upadnu u mreže kompanija širom sveta.

Ameriki Si-En-En je naveo da se smatra da su napadači iskoristili hakersku alatku "EternalBlu" koja navodno potiče iz Nacionalne bezbednosne agencije SAD (NSA). Da je virus "petja" odgovoran za jučerašnje napade na kuompjuterske sisteme širom sveta i da je poteko iz "kuhinje" NSA tvrdi i bivši činovnik te agencije Edvard Snouden.

Široko je rasprostranjeno verovanje da "EternalBlu" potiče iz NSA, a hakerska grupa "Šedou brokers" su objavili alatku aprila 2017. godine na internetu. Cilj "EternalBlua" je da iskoristi ranjivost u operativnom sistemu "Vindous" i napadne šerd mesidž blok (shared mešage block), tj. sloj koji opisuje rad aplikacija u mreži i njihovu interakciju sa servisima i protokolima nižih slojeva. To se u suštini koristi za zajednički pristup korisnika fajlovima, štampačima i serijskim portovima unutar jedne mreže. Novinar "Forbsa" Tomas Foks-Bruster, nazvao je "EternalBlu" sajber oružjem koje NSA koristi za svoje hakerske napade. Nezavisni istraživač kompjuterskih virusa "Kafein" potvrdio je za Forbs da je u nedavnim "VonaKraj" napadima korišćen deo, ako ne i celokupan "EternalBlu". S obzirom na sličnost napada "petja" virusom sa "VonaKraj" napadima, stručnjaci misle da je u pozadini u pitanju ista hakerska osnova, tj. "EternalBlu".

Nakon "VonaKraj" hakerskih napada maja ove godine, kompanija "Majkrosoft" izdala je "zakrpe" za ranjivosti koji su hakeri iskoristili da upadnu u računarske mreže tokom napada, međutim, nedovoljan broj ljudi ažurirao je svoj operativni sistem i slabost nije iskorenjena. To se dogodilo i u jučerašnjem napadu "petja" virusom, koji je u biti sličan "VonaKraj" virusu, koji zaključava računar i od korisnika traži otkup za pristup fajlovima.

Razlika je u tome što "petja" virus ne inficira fajlove jedan po jedan kada dospe na računar žrtve, već onemogućava kompletan pristup računaru dok se otkup ne isplati. "Petju" je moguće ukloniti u prvoj etapi inficiranja računara, međutim, nakon toga postaje veoma teško, ako i nemoguće da se virus otkloni sa računara i uspešno sačuvaju fajlovi. Za ponovni pristup fajlovima, hakeri traže "otkup" od 300 dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, koja je omiljena u "podzemlju" interneta zbog toga što je veoma teško, čak i nemoguće, pratiti uplate. Moskovska firma za sajber bezbednost "Grup IB" procenila je da je napadom pogodjeno 80 kompanija u Rusiji i Ukrajini.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...