OVO JE PILOT KOJI JE POKRENUO UDAR U VENECUELI: Nećemo tiraniju, glad i smrt
Foto: Foto: Youtube/Printscreen

NEĆE MADURA, HOĆE DEMOKRATIJU

OVO JE PILOT KOJI JE POKRENUO UDAR U VENECUELI: Nećemo tiraniju, glad i smrt

Planeta -

Pilot koji je upravljao policijskim helikopterom i pucao na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu zove se Oskar Peres i u video snimku najavio je da će napasti državne institucije u prestonici Venecuele.

Peres je sebe proglasio pobunjenikom protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi da je Peres na helikopter okačio transparent s natpisom "Sloboda", kao i broj 350. U pitanju je broj koji se odnosi na član Ustava prema kojem ljudi imaju pravo da se usprotive nedemokratskoj vladi. Na Instagramu okačen je video na kom se vidi Peres okružen naoružanim ljudima sa maskama na licu.

U videu, Peres poručuje da je "u toku operacija vraćanja demokratije". On je naveo da predstavlja koaliciju vojnih, policijskih i civilnih zvaničnika koji se protive "kriminalnoj vladi". Pozvao je Madura da podnese ostavku, kao i da se raspišu izbori.

"Ovo je borba protiv podle vlade, protiv tiranije", kazao je Peres.

Lokalni mediji dovode Peresa u vezu sa akcionim filmom "Odložena smrt" čiji je on jedan od producenata. Peres u tom filmu glumi agenta obaveštajne službe koji spasava otetog biznismena, prenosi Rojters.

Maduro je ranije, u televizijskom obraćanju naciji, izjavio da je ukradeni policijski helikopter ispalio dve granate na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu, ističući da je sprečen teroristički napad čiji je cilj bio njegovo svrgavanje s vlasti.

"Aktivirao sam celokupne oružane snage da brane mir. Pre ili kasnije, pronaći ćemo taj helikopter i one koji su izvršili napad", rekao je Maduro u utorak uveče u govoru iz predsedničke palate.

Maduro (54) je naveo da u napadu niko nije povređen i da jedna od ispaljenih granata nije eksplodirala.

"Moglo je da bude na desetine mrtvih", kazao je Maduro, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, helikopter je kružio i iznad zgrada ministarstva pravde i unutrašnjih poslova.

Maduro tvrdi da je helikopterom upravljao pilot koji je radio za bivšeg ministra pravde i unutrašnjih poslova Migela Rodrigesa Toresa.

AP navodi da je Madurov govor prenosila uživo televizija i da je predsednik Venecuele u nekim delovima govorio smireno, a u nekim ljutito.

U poslednja tri meseca u sukobima na demonstracijama protiv Madura poginulo je 76 osoba.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO JE PILOT KOJI JE POKRENUO UDAR U VENECUELI: Nećemo tiraniju, glad i smrt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track