(VIDEO) JEDNA BEBA UJEDINILA SVET: Tramp i papa traže pomilovanje za malog Čarlija!
Foto: Fonet, Reuters AP

RODITELJI U AGONIJI

(VIDEO) JEDNA BEBA UJEDINILA SVET: Tramp i papa traže pomilovanje za malog Čarlija!

Planeta -

Sudbina teško obolelog dečaka Čarlija Garda, privukla je pažnju i najmoćnijih ljudi na svetu pape Franje i američkog predsednika Donalda Trampa.

Evropski sud za ljudska prava nedavno je doneo presudu da bolnica može da isključi sa aparata bebu, jer ima retko genetsko obolenje.

Roditelji malog Čarlija bili su protiv odluke lekara da ga više ne održavaju u životu pomoću aparata. Kris Gard i Koni Jetis, žele da im bolnica dopusti da svog sina odvedu u SAD na eksperimentalni tretman.

U nedelju je papa Franja poručio roditeljima bebe, koja je u bolnici u Londonu, da se bore do kraja za život svog deteta.

"Sveti otac prati šta se dešava sa malim Čarlijem i saoseća se sa roditeljima. On se moli za njih u nadi da će njihova želja biti ispoštovana do kraja", saopštio je direktor pres službe papa Franje, Greg Burke.

Oglasio se i Tramp na Tviteru izrazivši podršku i želju da pomogne roditeljima.

" Ako možemo malo da pomognemo malom Čarliju rado ćemo to da uradimo", objavio je Tramp.

"Posle saznanja o situaciji bebe Čarlija, predsednik Tramp je ponudio da pomogne njegovoj porodici u ovoj teškoj situaciji.

Iako se nije obratio direktno njima, jer ne želi da ih pritiska na bilo koji način, članovi administracije su razgovarali sa njima. Predsednik samo pokušava da pomogne koliko je to moguće" – rekla je Helen Fere direktor medijskih poslova u Beloj kući.

Čarli je rođen u avgustu 2016. i ima bolest koja je prouzrokovana genetskom mutacijom i dovodi do slabljenja mišića i disfuncije organa. Često se završava tragično po većinu pacijenata.

Ova beba je od oktobra na odeljenju intentzivne nege u dečijoj bolnici u Londonu, lekari ne žele više da ga održavaju u životu, piše CNN. Njegovi roditelji odbijaju da prihvate prognoze lekara i žele da nastave sinovljevo lečenje u Americi. Oni su se žalili Vrhovnom sudu u Velikoj Britaniji koji treba da odluči šta je u najboljem interesu njihovog deteta.

Posle odbijanja njihove žalbe roditelji su podneli zahtev Evropskom sudu za ljudska prava da razmotri njihov slučaj ali su sudije i u ovom slučaju odlučile u korist lekara. Tako je beba od 10 meseci osuđena na "smrtnu presudu".

Kurir.rs/RT

Foto Fonet/ Reuters /AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track