(VIDEO) OVO JE LJUDINA: Muhamed usvaja neizlečivu decu da umru okružena ljubavlju i negom, a ne sama i odbačena
Foto: Printscreen YouTube/GoFundMe

PRAVI OTAC

(VIDEO) OVO JE LJUDINA: Muhamed usvaja neizlečivu decu da umru okružena ljubavlju i negom, a ne sama i odbačena

Planeta -

Muhamed Bzik (62), Amerikanac libanskog porekla, odabrao je plemenitu životnu misiju: udomljava smrtno bolesnu decu koju su napustili roditelji da ne bi umrla sama i zaboravljena u nekoj instituciji nego da bi poslednje dane provela okružena ljubavlju

U poslednjih 20 godina udomio je više od 80 mališana - njegova kuća je raj za umiruću decu. Život mu se promenilo kad mu je dijagnostikovan kancer debelog creva.

"Dijagnostikovali su mi kancer debelog creva 20. decembra, dan pre mog rođendana, i morao sam na operaciju. Bio sam prestravljen, plašio sam se jer niko nije bio pored mene. Morao sam da se sam suočim s lekarima, morao sam sam na operaciju. Pitali su me 'gde ti je porodica'. Nemam porodicu. 'Gde ti je žena?' Preminula je. 'Gde ti je sin?' Hendikepiran je. Plašio sam se, osećao sam se kao deca - potpuno sam. Zbog toga još više radim za ovu decu jer sam bio na njihovom mestu", objašnjava Muhamed.

foto: Printscreen YouTube/GoFundMe

"Ima mnogo dece koju niko ne želi jer znaju da će umreti. Ako ih ne uzmemo, ostaće u bolnici ili nekoj ustanovi. Niko ih neće zagrliti, nemaju vezu ni sa kim. Niko ne priča s njima. Ja uvek razgovaram sa svojom decom bez obzira na to da li su slepi ili gluvi, uvek pričam s njima. Verujem da su ljudska bića i imaju dušu, osećanja", priča on.

Devojčica koja je sada kod njega niti čuje niti vidi. Komunicira samo preko dodira. On je uzme u naručje ili je drži za ruku - to je jedini način da zna da nije sama.

"Zamislite malo dete rođeno sa smrtonosnom bolešću, uzmu ga od mame i tate, možda zbog njihove zavisnosti ili zanemarivanja... Traumatizovana su, preplašena, uzmu ih iz sredine gde znaju sve i stave ih u nepoznato. Uz sve to, bolestan si i umrećeš", kaže ovaj čovek zlatnog srca.

foto: Printscreen YouTube/GoFundMe

Muhamed veruje da svako dete ima pravo na porodicu, mamu, tatu, braću i sestre. Deca koju on udomljava nemaju nikog.

"Ljudi smo, treba da se pomažemo. Nebitno je kako - finansijski, duhovno, medicinski, pomagajte kako god možete jer smo ljudska bića, nebitno je koje boje kože, koje vere, iz koje države", poručuje on.

"Udomljavaću decu dok god me zdravlje služi i brinuću se za njih najbolje što mogu. Smatram ih svojom biološkom decom, a ne usvojenom. Srećan sam kad ih vidim da se smeju, kad im vidim osmeh na licu", dodaje Muhamed.

(Kurir.rs/GoFundMe/LA Times)

Foto: Printiscreen YouTube/GoFundMe

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Beba upala u kanalizaciju, spasioci bili bespomoćni, a onda je došao klinac sa divovskim srcem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track