Najnovije vesti

(VIDEO) GROZNO PONIŽAVANJE SIROMAŠNIH ĐAKA U SAD: Devojčici (4) oteli mleko jer nema da ga plati, dete otišlo u suzama - i nije jedino!
Foto: Youtube screenshoot/CBS

tužno

(VIDEO) GROZNO PONIŽAVANJE SIROMAŠNIH ĐAKA U SAD: Devojčici (4) oteli mleko jer nema da ga plati, dete otišlo u suzama - i nije jedino!

Planeta

Asistent u školi u Kejlinu u Teksasu, Kelvin Holt primetio se dete koje tokom posluživanja ručka u školskoj trpezariji gotovo sakrilo na kraj reda.

 

"Blagajnica je devojčici od četiri godine rekla 'nemaš novca', uzela joj tacnu na kojoj je bilo mleko u tetrapaku i sve bacila u smeće. Malena se nije bunila nego je samo otišla u suzama",  ispričao je za AP incident od prošle godine.

 

Holt je samo jedan od brojnih koji se bore protiv trenutne politike u školskim kuhinjama širom SAD, za koje smatraju da ponižava decu na razne načinima kojim  škole nastoje da reše problem sa dugovima za školsku ishranu.

Američko ministartsvo poljoprorede pokušava da natera na vlasti da nađu drugačiji dogovor sa školama i da na primer o tome roditeljima pošalju poruku ili mejl.

 

CNBC izveštava o Novom Meksiku koji je drežavama SAD koje su odlučile da postupeno ukine ponižavajuće mere koje posramljuju decu pred vršnjacima.

 

Za početak, neke škole odlučuju da će deca koja imaju "dug" i dalje moći da jedu u školskoj kantini dok se sa roditeljima pregovara o plaćanju računa.

 

Program "Nešnel  Skul Lanč" obezbeđuje besplatne obroke najsiromašnijoj deci, ali samo ako su u četveročlanoj porodici koja godišnje ostvaruje manje od 32.000 dolara prihoda. Ako porodica ima manje od 45.000 dolara prihoda, deca dobijaju popust za hranu. 

Mnoge škole su, da bi smanjile troškove zbog dece koja si ne mogu priuštiti hranu, obroke zamenili jeftinijim, ali nedovoljno kvalitetnim za pravilnu ishranu dece. Šest odsto škola uopšte ne služi hranu deci koja nisu platila kantinu, pokazalo je nacionalni izveštaj iz 2014. godine.

 

Kalifornija se protiv toga izborila tako što je izglasala zabranu da se deci koja nemaju novac za jelo uskrati ručak, ali borba sa ovim problemom tek je na svom startu. Teksas je uveo grejs period za plaćanje obaveza za ishranu đaka. 

 

Većina država pokušava da cenu obroka drži na 3,20 dolara jer toliko Savezna država priznaje kao trošak. 

Kurir.rs/CNBC

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...