AKO TURSKA PROMENI USTAV NIŠTA OD EU: Evropski parlament zatražio suspenziju kandidature za članstvo u Uniji
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POSLANICI GLASALI

AKO TURSKA PROMENI USTAV NIŠTA OD EU: Evropski parlament zatražio suspenziju kandidature za članstvo u Uniji

Planeta -

Evropski parlament je zatražio suspendovanje od pregovora o pridruživanju Turske Uniji, ukoliko Ankara nastavi sa planiranom ustavnom reformom kojom se predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dodeljuju veća ovlašćenja.

Turski ministar za poslove sa EU Omer Dželik uoči glasanja u Evropskom parlamentu je rekao da bi evropski poslanici pogrešili ako bi pozvali na suspenziju pregovora o članstvu Ankare i dodao da takav pristup ne bi nikom koristio.

"Turska odbija predlog da odustane od pregovora o članstvu u EU u zamenu za saradnju u ostalim oblastima", izjavio je Dželik.

Odnos Turske i EU pogoršao se od prošlog jula, kada su lideri EU kritikovali Erdogana pre pokušaja vojnog udara u Turskoj i posle tog događaja, kada su pokrenute masovne čistke u vojsci, policiji, sudstvu i ostalim državnim službama, medijima i privredi.

Odnosi su se dodatno pogoršali posle aprilskog referenduma koji se predsedniku Erdoganu omogućava da postane jedini izvršni šef države, kao i ovlašćenja da bira ministre, donosi zakone, raspisuje izbore i proglašava vanredne situacije.

(Kurir.rs/ Raša tudej)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track