POČETAK TEHNOLOŠKOG RATA: Nemačka na Rusiju i Kinu šalje hiljade sajber ratnika
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

Haos

POČETAK TEHNOLOŠKOG RATA: Nemačka na Rusiju i Kinu šalje hiljade sajber ratnika

Planeta -

Nemačka se pred savezne, septembarske izbore na kojima će se odlučivati ko će vladati najmoćnijom evropskom nacijom, nalazi u „viziru“ takozvanih „sajber-špijuna“, pre svega, iz Kine i Rusije, piše tabloid „Bild“.

Savezna služba za zaštitu Ustava upozorila je, kako se navodi, na mogući „uticaj na savezne izbore“, pre svega, preko ciljanih „sajber-napada“ iz Rusije na nemačke partije i političare.

I predsednik Službe za zaštitu Ustava Hans Georg Masen vidi opasnost pred izbore od sajber-napada iz inostranstva, posebno iz Rusije.

I Eugen Kasperski, za koga se kaže da je jedan od svetskih najpoznatijih eksperata i osnivač ruske firme za IT zaštitu „Laboratorija Kasperskog“, sa 3.600 zaposlenih širom sveta, povodom nemačkih izbora i „sajber-napada“ rekao je da u svetu raste broj pokušaja manipulacija izbornim kampanjama i izborima.

„Činjenica je - mi se nalazimo usred jednog svetskog informacionog rata. Socijalne mreže služe, pritom, kao oružje. Zato će uloga tradicionalnih medija u budućnosti da postane važnija. Protiv ’lažnih vesti‘ nema nikakve zaštite, osim obrazovanja i razuma…“, rekao je Kasperski.

Na pitanje tabloida „Bild“ da li on može da „napadne“ takozvani „kripto-telefon“ Merkelove, Kasperski je rekao da to nije ni njegov cilj, ni zadatak.

„Za mene bi bilo puno interesantnije da pokažem gde su slabe tačke zaštite“, rekao je on i naveo da bi oni mogli, u okviru jedne simulacije, da pokažu slaba mesta na telefonu i tako pomognu da se „sigurnosne rupe“ ponovo zatvore.

I ruski opozicionar i bivši šampion u šahu Gari Kasparov je na jednoj internet-konferenciji u Berlinu još pre par meseci ukazao na opasnost iz Rusije, koja prema njegovim procenama, posle uticaja na američke izbore, želi da deluje i na nemačkim izborima.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track