ŽIVOT U ZLATNOM KAVEZU: U ovom misterioznom selu žive samo bogataši, ali niko ne sme da ga napusti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ZAROBLJENI U SOPSTVENOM LUKSUZU

ŽIVOT U ZLATNOM KAVEZU: U ovom misterioznom selu žive samo bogataši, ali niko ne sme da ga napusti! (VIDEO)

Planeta -

Huaksi je najbogatije "selo" u Kini i predstavlja teško dostižan san velikog broja Kineza. Osim po urbanističkoj uređenosti i privredi koja se ne zaustavlja ni na trenutak, Huaksi je poznat i po visokim životnom standardu koji se ističe u odnosu na ostatak Kine.

Za 55 godina, Huaksi se pretvorio iz siromašne ruralne oblasti u u simbol ekonomske ekspanzije zemlje, otelotvorene u 326 metara visokom hotelu koji krasi centar sela. Luksuzni objekat ima 60 spratova, 826 soba, a već u prizemlju dočekaće vas 30 miliona funti vredna statua bika, napravljena od čistog zlata.

foto: Profimedia

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došlo do svog luksuza koje ga okružuje i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen.

Zašto se ovo mesto ne napušta? Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

Svaki od dve hiljade stanovnika, koliko ih ovde službeno živi, ima više od 143 hiljade dolara na bankovnom računu i živi u vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ipak, postoji i caka. Ako selo napustite i odlučite da se preselite negde drugde, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno vilu, pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da napusti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici.

Spomenimo još i da većina stanovnika radi sedam dana u nedelji pa se postavlja pitanje gde uopšte i kada stanovnici mogu potrošiti sav taj novac? Očito samo u Huaksiju.

Pre 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od oko 600 stanovnika.

Ali, tada je visoki partijski zvaničnik Vu Renbao doneo plan koji je trebalo da donese prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Mediji su se za Huaksi zainteresovali 2004, kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan soliter na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina nebodera 328 metara, čime je, primera radi, za četiri metra viši od Ajfelovog tornja.

Za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti tu već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad. Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se mnogi opravdano pitaju kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom selu.

Turizam u Huaksiju je vrlo zastupljen jer mnoge zanima kakav je život u komunističkoj utopiji. Sa druge strane, brojni posetioci navode da se u Huaksiju ne mogu pronaći restorani i prodavnice koje čovek očekuje u bogatom gradu, kao i da gotovo nema gde da se potroši novac.

Kurir.rs Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track