ISPOSTAVILI IM RAČUN: Evo koliko će Bregzit da košta svako domaćinstvo! PAPRENO!
Foto: Reuters / Peter Nicholls

PADA NA NJIHOVA LEĐA

ISPOSTAVILI IM RAČUN: Evo koliko će Bregzit da košta svako domaćinstvo! PAPRENO!

Planeta -

Domaćinstva u Velikoj Britaniji bi mogla ostati bez 1.000 funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Bregzitom, navodi se u izveštaju globalne konsultantske kompanije "Oliver Vajman".

Prema najgorem scenariju, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi da dovedu do ukupnog troška za britansku ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli da zbrišu poremećaji i prekidi u lancu snabdevanja.

U analizi, u koju je Bi-Bi-Si imao uvid, procenjuje se da će rast troškova verovatno "pasti na leđa" potrošača, dok će, čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, verovatno doći do skoka troškova administracije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola verovatno će povećati troškove domaćinstava za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

"Dok ishodi Bregzita ostaju neizvesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarija doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva", kazao je Dankan Bruer iz konsultantske kuće "Oliver Vajman", koja je izradila analizu ekonomskog uticaja Bregzita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju.

Dogovor o Bregzitu, koji ne bi rezultirao novim carinama s Evropskom unijom, ipak bi verovatno, kako dodaje, povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora i povećao cene za potrošače.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja