ONO KAD KIDNAPUJEŠ POZNATOG MUZIČARA DA TI SVIRA NA ROĐENDANU: Pročitajte 10 malo poznatih činjenica o Al Kaponeu
Foto: Youtube/Printscreen

NJEGOV KADILAK VOZIO I PREDSEDNIK

ONO KAD KIDNAPUJEŠ POZNATOG MUZIČARA DA TI SVIRA NA ROĐENDANU: Pročitajte 10 malo poznatih činjenica o Al Kaponeu

Planeta -

Smatra se za jednog od najozloglašenijih i najpoznatijih gangstera u istoriji, makar u SAD. Naravno, radi se Al Kaponeu. Njegovo ime je doseglo i do Holivuda gde je snimljeno dosta filmova o ovom vođi zloglasne čikaške bande.

10. Novac je presušio

Zadivljujuće, ovo je istina. Iako je raspolagao ogromnim bogatstvom i navodno zarađivao 40 miliona dolara godišnje, pred kraj svoje "karijere" je bio švorc. Uspevao je da prehrani porodicu zahvaljujući novcu koji mu je banda obezbedila, a od luksuza u kome je do nedavno uživao nije ostalo ništa.

foto: Profimedia

9. Kapone muzičar

Dok je bio u zatvoru Alkatraz, Kapone je nabavio bendžo. Zatvorenicima je bilo dozvoljeno da sviraju u zatvorskom orkestru ukoliko su imali instrument, pa je tako i ovaj gangster počeo da uči da svira. Ipak, nije imao nekog talenta, pa je bio primoran da svira sam, daleko od orkestra.

8. Napad u Alkatrazu

Dok je bio u pomenutom zatvoru, zatvorenik Džejms Lukas ga je tokom tuširanja napao makazama koje je nekako uspeo da nabavi. Naneo mu je samo površinske rane na grudima i rukama. Kada su pitali Lukasa zašto je to uradio, rekao je da je Kapone pretio da će ga ubiti što verovatno nije bilo daleko od istine.

foto: Youtube/Printscreen

7. Rođen je u Njujorku

Iako je vladao podzemljem Čikaga, zapravo je odrastao u Bruklinu. Kada je počeo da radi kao izbacivač i konobar preselio u Čikago dvadesetih godina prošlog veka. Neki kažu da je to uradio da bi se sklonio jer je teško povredio jednog čoveka u tuči, a drugi tvrde da ga je mafija uočila i pozvala da pređe u drugi grad kako bi iskoristili njegov potencijal.

foto: Youtube/Printscreen

6. Mrzeo je nadimak Skarfejs

Svi smo čuli za njegov nadimak Skarfejs (Lice sa ožiljkom), a on ga je, naravno, mrzeo jer su ga mučili ožiljci koje je imao na licu. Oni najbliži su ga zvali Snorki što je značilo kul ili pametan. Poznanici su ga zvali Veliki čovek, ali svako ko ga je imalo poznavao nije ga zvao Skarfejs.

5. Eliot Nes nije imao veliku ulogu u njegovom hvatanju

Iako smo zahvaljujući knjizi i filmu "Nedodirljivi" svi mislili da su Nes i njegova grupa specijalnih agenata najviše zaslužni za hvatanje ovog kriminalca izgleda da to nije u potpunosti bilo tako. Iako je tačno da nisu bili potkupljivi, sve se dešavalo u doba prohibicije kada je Kapone razvio ilegalnu proizvodnju alkohola. Pao je zbog utaje poreza što nije bio Nesov posao.

4. Imao je sifilis

Kada je izašao iz zatvora 1939. godine umesto da ode kući, otišao je u bolnicu u Baltimoru zbog sifilisa. Iako je bio oženjen, bio je poznat kao ženskaroš.

3. Njegova kola je koristio predsednik

Kapone je vozio neprobojni kadilak specijalno dizajniran da ga zaštiti od suparničkih bandi i drugih neprijatelja. Kada je završio u zatvoru, predsednik Frenklin Ruzvelt je koristio ovaj automobil kao svoju ličnu limuzinu.

2. Fets Voler

Fets Voler je bio poznati američki muzičar koga je Kapone pozvao da mu peva na rođendanskoj proslavi. Umesto da ga lično pita ili preko agenta, postarao se da Voler bude kidnapovan! Navodno, dva dana kasnije muzičar se pojavio, živ i zdrav, ali potpuno pijan i nekoliko hiljada dolara bogatiji.

1. Imao je manire

Još jedna stvar zbog koje je postao poznat jeste to što je slao cveće na sahrane rivalskih gangstera. Za jednu je čak naručio cveće u vrednosti od 5.000 dolara. Naravno, pitanje je koliko je on stajao iza smrti tih gangstera.

Kurir.rs/themost10 Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track