RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Proteruju 30 amerikih diplomata i plene imovinu SAD!
Foto: Fonet, AP

moskva vraća milo za drago

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC: Proteruju 30 amerikih diplomata i plene imovinu SAD!

Planeta -

RUSIJA UZVRAĆA UDARACMoskva razmatra protivmere kao odgovor na oduzimanje ruske diplomatske imovine u SAD, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Svakako ćemo preduzeti korake kako bismo obezbedili da istina pobedi, a pravda i međunarodno pravo budu ponovo na snazi", rekao je Lavrov, istakavši da je "sramota da jedna tako velika zemlja poput SAD, zagovornik međunarodnog prava, ostavi situaciju nerešenom", prenosi Tass.

Šef ruske diplomatije podsetio je da je odluku o proterivanju ruskih diplomata i oduzimanju ruske diplomatske imovine u SAD donela bivša američka administracija na čelu s tadašnjim predsednikom Barakom Obamom.

"To su bili trzaji te administracije koja je nastojala da zatruje rusko-američke odnose do maksimuma i učini svaki napor kako bi se administracija (sadašnjeg predsednika Donalda) Trampa našla u zamci", naglasio je Lavrov.

Obamina administracija je krajem decembra 2016. uvela novi niz sankcija protiv nekih ruskih kompanija, a pored toga su američke vlasti proterale 35 ruskih diplomata i zatvorile dva ruska diplomatska kompleksa u Njujorku i Merilendu, podseća ruska agencija.

Vašington je te sankcije obrazložio navodima o sajber napadima na američke političke institucije optuživši Rusiju za umešanost u takve napade, dok je Moskva u potpunosti odbacila sve te optužbe.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da su ti objekti uvek uživali diplomatski imunitet, te da njihovo oduzimanje predstavlja grubo kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"Sada razmišljamo o posebnim koracima. Ne mislim da bi o tome trebalo javno diskutovati, uz dužno poštovanje prema masovnim medijima i vašoj želji da dođete do te informacije", rekao je danas Lavrov novinarima.

Izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao je danas listu "Izvestija" da bi oko 30 američkih diplomata moglo da bude poslato kući iz Rusije recipročnom merom, a američka imovina u Rusiji bi, kako se navodi, mogla biti oduzeta.

Prema pisanju ruskog lista, Moskvu na takve mere prisiljava odluka Vašingtona da ne vrati imovinu ruske ambasade, a to pitanje nije rešeno ni tokom prošlonedeljnih razgovora Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Hamburgu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track