ODGOVOR SEVERNOJ KOREJI: SAD uspešno testirale odbrambeni sistem i iznad Aljaske oborile balističku raketu
Foto: AP

THAAD

ODGOVOR SEVERNOJ KOREJI: SAD uspešno testirale odbrambeni sistem i iznad Aljaske oborile balističku raketu

Planeta -

SAD su danas saopštile da su uspešno testirale svoj raketni odbrambeni sistem THAAD iznad Aljaske, nakon što je Severna Koreja prošle nedelje prvi put lansirala interkontinentalnu balističku raketu za koju neki eksperti veruju da može da pogodi kontinentalni deo SAD, javlja južnokorejska agencija Jonhap.

Američka Agencija za raketnu odbranu (MDA) saopštila je da je danas izvela testiranje sistema THAAD lansiranjem mete - balističke rakete iznad Pacifičkog okeana severno od Havaja.

"Oružani sistem THAAD, smešten u Kodijaku na Aljasci, detektovao je, pratio i presreo metu", navodi MDA.

Prema preliminarnim pokazateljima, dodaje se, planirani ciljevi testiranja su postignuti i oružani sistem THAAD je uspešno presreo zamišljenu pretnju - balističku raketu srednjeg dometa (IRBM).

Američka agencija ističe da je to bilo 14. uspešno presretanje u ukupno 14 testiranja sistema THAAD.

"Uspešno demonstriranje THAAD-a protiv balističke rakete srednjeg dometa jača odbrambene sposobnosti zemlje protiv razvijajućih raketnih pretnji u Severnoj Koreji i drugim zemljama širom sveta i doprinosi široj strukturi strateškog odvraćanja", zaključuje se u saopštenju.

THAAD je u martu raspoređen u Južnoj Koreji s ciljem da odvrati nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, podseća Jonhap.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja