Najnovije vesti

OKEANIMA ĆE VLADATI RIBE GORE OD PACOVA: Naučnici otkrili šokantne činjenice o sudbini podvodnog sveta
Foto: Profimedia

Predviđanja

OKEANIMA ĆE VLADATI RIBE GORE OD PACOVA: Naučnici otkrili šokantne činjenice o sudbini podvodnog sveta

Planeta

Raznolikost okeana u budućnosti će se značajno smanjiti, a manje vrste riba, koje naučnici upoređuju sa pacovima i bubama na kopnu, zbog kiselosti okeana ugroziće biološku ravnotežu i zavladati, tvrdi se u istraživanju australijskih naučnika objavljenom u časopisu Kurent biolodži.


"Naše trogodišnje istraživanje bilo je nešto poput putovanja kroz vreme... uspeli smo da predvidimo šta će se u budućnosti događati sa našim ekološkim sistemom i kako bi mogla da izgleda odnos ribljih vrsta", rekao je vođa istraživanja Ivan Nagelkerken sa Univerziteta "Adelaide".

"Ako govorimo o ukupnom broju riba u morima možemo reći da se njihov broj, zbog kiselosti okeana povećava, ali istovremeno se smanjuje lokalna bioraznolikost", kaže Nagelkerken. Od ranije se zna da se kiselost svetskih okeana povećava, a ona je sve veća pretnja morskim vrstama. To je dodatni dokaz da je atmosferski ugljen-dioksid, odgovoran za klimatske promene, odgovoran i za negativne rezultate u morskoj okolini. Okeani služe kao odvod ugljen-dioksida ispuštenog u atmosferu, podseća Nagelkerken.

Čovek je najodogovorniji za to što je 30 odsto okeana već sada kiselije nego u prošlim vekovima, kažu naučnici i dodaju da će se stanje samo pogoršavati jer će se sve više ugljen-dioksida emitovati u atmosferu, uglavnom kroz fosilna goriva koja gore, poput uglja, prirodnog gasa i nafte.

Nagelkerken je rekao da su i ranije sprovedena istraživanja ukazivala na to da će klimatske promene uticati na smanjenje riblje bioraznolikosti, a sada naučnici raspolažu uverljivijim argumentima.

 

Istraživanja ribljih vrsta u prirodnom morskom staništu blizu vulkanskih kanala, gde je koncentracija ugljen-dioksida slična onoj kakvu naučnici predviđaju za kraj veka, pokazala su da su se u takvoj morskoj okolini brže razmnožile manje i dominantnije ribe, a one manje agresivne i ređe vrste u potpunosti su nestale.

 

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto Profimedia)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Uhvatio ajkulu golim rukama! Niko ne može da veruje šta je uradio ludi Amer!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...