(UZNEMIRUJUĆE) IRAČKE TRUPE SE BRUTALNO SVETE DŽIHADISTIMA: Nenaoružane muškarce vuku po putu i bacaju ih sa litice
Foto: Youtube/Printscreen

UBICE ČEKAJU KAZNE

(UZNEMIRUJUĆE) IRAČKE TRUPE SE BRUTALNO SVETE DŽIHADISTIMA: Nenaoružane muškarce vuku po putu i bacaju ih sa litice

Planeta -

Iračka vlada pokrenula je istragu povodom snimke u kome iračke trupe ubijaju muškarce osumnjičene da su džihadisti Islamske države koji su poraženi u Mosulu, piše BBC.

Na spornom videu muškarci u uniformama bacaju nenaoružanog muškarca s litice, a potom pucaju u njegovo nepomično telo. Portparol iračkog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da će odgovorni biti privedeni pravdi, ako se pokaže da je video autentičan.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da su dobile mnogo pritužbi zbog mučenja i egzekucija na širem području Mosula.

Video, čija autentičnost nije potvrđena, "procurio" je na blog "Mosul Eye" u sredu, dva dana nakon što je irački premijer Hajder al Abadi proglasio pobedu nad Islamskom državom u tom gradu. Ipak, borbe u gradu još uvek nisu gotove pa tako iračke trupe "čiste" delove Starog grada u potrazi za nekoliko stotina džihadista koji bi tamo mogli da se skrivaju, objavile su američke snage koje su pružale vazdušnu podršku tokom devetomesečne operacije oslobađanja.

"U poslednjim nedeljama bitke za Mosul, prevladavajući stav koji sam uočio među trupama je bio taj da su zgrabili inicijativu i da žele da okončaju bitku čim pre, zbog čega je došlo do kolapsa poštovanja ratnih pravila", rekla je za BBC Belkis Vil iz "Hjuman Rajts Voča" u Iraku.

U prilog toj tezi idu izjave mnogih svedoka koji su primetili da je došlo do velikog porasta egzekucija bez bilo kakvih sudskih odluka, a iračke snage se više ni ne trude to da sakriju.

Kurir.rs/Jutarnji Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track