NE VALJA IM NI MRTAV: Kineski list opleo po preminulom kineskom disidentu
Foto: EPA 13.7.2017

Iskritikovali ga

NE VALJA IM NI MRTAV: Kineski list opleo po preminulom kineskom disidentu

Planeta -

Kineski dnevnik "Global tajms" ocenio je danas u svom komentaru da je preminuli kineski disident i Nobelovac Liju Sjaobo bio pion Zapada, čije će nasleđe uskoro izbledeti.

Liju je imao "tragičan život" jer je pokušao da se suprotstavi kineskoj matici uz spoljnu podršku, naveo je list i dodao da je on bio žrtva, koju je zaveo Zapad, preneo je AP.

Lijevi poslednji dani su politizovani od strane spoljnih snaga, koje su iskoristile njegovu bolest kao oruđe podizanje svog imidža i demonizovanja Kine, ocenio je list.

U međuvremenu, predsedavajuća norveškog Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen izjavila je danas da je kineski konzulat u Oslu odbio da prihvati njen zahetv za izdavanje vize kako bi mogla da prisustvuje sahrani preminulog kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade za mir Lija Sjaoboa, koji je preminuo u 61. godini nakon što je izgubio bitku sa kancerom.

"Rečeno mi je da je moj zahtev za vizu netačno popunjen... jer nisam dobila poziv od osobe koju želim da posetim", rekla je Reis-Andersen za Rojters.

Ona je navela da su joj, nakon što im je rekla da ide na sahranu i da je ta osoba preminula, odgovorili da treba da kontaktira rođake.

Nobelov komitet je ranije saopštio da je veoma zabrinut zbog situacije Lijeve udovice Liju Sie i pozvao kineske vlasti da ukinu sve zabrane koje su njoj izrečene, odnosno dozvole joj da napusti zemlju ukoliko to želi.

(Foto: EPA)

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja