ZAHUKTAVA SE OKO RUSKIH GRANICA: Za nedelju dana Rusi 6 puta dizali avione na NATO izviđače
Foto: Foto Reuters, 10 2 2017

napeta situacija

ZAHUKTAVA SE OKO RUSKIH GRANICA: Za nedelju dana Rusi 6 puta dizali avione na NATO izviđače

Planeta -

Rusko ministarstvo odbrane je na svojoj internet stranici saopštilo da je ruska avijacija u protekloj nedelji sprovela najmanje šest presretanja stranih izviđačkih aviona u blizini ruskih granica.

Sredinom juna, 14 takvih presretanja izvršili su ruski ratni avioni, prema zvaničnom glasilu ruskog ministarstva odbrane Krasnaja Zvezda (Crvena zvezda).

Dana 21. juna ratni avioni NATO F-16 pokušali su da pristupe avionu koji je vozio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua iznad neutralnih baltičkih voda, ali ih je broz presreo ruski avion Su-27.

Ruski vojni ekspert Boris Rožin podsetio je da je proteklih nekoliko godina sve više i više izviđača NATO-a blizu granica Rusije. Trenutno kaže da je ova aktivnost povezana sa vežbama NATO u baltičkim državama.

"Treba shvatiti da Zapad, pored ovih vojnih vežbi, pokušava da pronađe i neke slabe tačke u ruskom sistemu odbrane odbrane, upravo u onim područjima gde promovišu vojnu histeriju", rekao je Rožin.

On je dodao da ova aktivnost NATO "brodova, aviona i bespilotnih letelica" primorava Rusiju da preduzme "čisto defanzivne" mere odmazde.

"Ne možemo drugo nego da reagujemo zato što je vojna aktivnost NATO ponekad otvoreno neprijateljska, što je potvrdio incident sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom na Baltiku. Ali sve je pitanje vremena, što znači da će se takvi incidenti nastaviti a njihov broj zavisiće od stepena napetosti u odnosu Rusija-NATO", rekao je Rožin.

(Kurir.rs/Sputniknews)

(Foto Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track