GABRIJEL: Nemačka menja politiku prema Turskoj, preduzećemo nove korake
Foto: EPA

OŠTRA PORUKA ANKARI

GABRIJEL: Nemačka menja politiku prema Turskoj, preduzećemo nove korake

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel najavio je danas da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

foto: AP

"Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu... ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad da bi odgovorni u Ankari razumeli da takva politika nije bez posledica", rekao je Gabrijel novinarima.

Kako je dodao, ovi novi koraci dogovoreni su sa kancelarkom Angelom Merkel.

foto: AP

On je rekao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj, prenosi Rojters.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas svoje državljane da budu oprezniji kada putuju u Tursku.

"Ljudi koji putuju u Tursku iz privatnih ili poslovnih razloga mole se da budu na većem oprezu i treba da se jave nemačkim konzulatima i ambasadi čak i za kraće posete", navelo je saopštenje u preporuci svojim građanima.

Turske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima i nemačkog državljanina Petera Štojdnera.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li će Tužilaštvo istražiti Vučićevu ulogu u paljenju američke ambasade?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track