(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST NEVESTI DŽIHADA: Dojurile u Raku da nađu muža i bolji život, našle silovanja i torturu, sada beže glavom bez obzira
Foto: Reuters 28.6.2017

tužno

(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST NEVESTI DŽIHADA: Dojurile u Raku da nađu muža i bolji život, našle silovanja i torturu, sada beže glavom bez obzira

Planeta -

Bivše neveste boraca Islamske države tvrde da su bile šokirane stvarnim stanjem u kalifatu, jer su bile namamljene da dođu sasvim drugačijim pričama.

Francuskinja, žena ubijenog borca ID tvrdi da joj nedostaje sunčanje na bikiniju na plaži. Među njima je i Sirijka - profesorka engleskog jezika koja se u islamistu na putu ka Turskoj, a tri sestre iz Indonezije su u Raku došle zbog besplatnog zdravstva.

Većina njih se sada sa decom guši u zatvoru u okviru izbegličkog kampa u gradu Asn Isis oko 50 kilometara severno od Rake. U glavnim gradu ID su platile da ih neko prošvercuje do periferije kako bi ih uhapsili kurdski borci.

Saida, rođena u Monpeljeu u južnoj Francuskoj, je među ženama ID koji su pobegle dok su se saveznici koje podržavaju SAD približavale gradu.

"Volim život, volim da radim, volim svoje farmerke, volim svoju šminku, volim svoje roditelje", kaže Saida, koja nosi cvetnu maramu. "Jedino što želim je da se vratim, da uzmem kola i vratim se nazad."

Ona sedi pored svog 14-mesečnog sina, čije lice je puno ujeda insekata jer su peške bežali iz pakla borbe. Saida kaže da su ona i njen suprug, džihadista po imenu Jasin, plaćali švercerima 6.000 dolara kako bi ih izveli iz grada. Jasin je umro na putu, ona se spasavala s detetom kako je znala. Saida i druge žene poput nje stizale su u "islamski kalifat", privučene obećanjima da će započeti nov život s jakim, pobožnim muškarcima. Kažu da su tamo našle nešto sasvim drugačije - tuče u ženskim domovima, seksom opsednute džihadiste, koji su se razvodili od žena i po šest puta.

Francuskinja se priseća da je po dolasku u Raku bila smeštena u ženski dom, "madafu", gde su nove žene čekale da ih odaberu borci ID.

Mej, profesorka engleskog jezika iz Homsa, kaže da nije tražila ljubav kada je stigla u Raku. Navodno je bila u prolazu na putu za Tursku, gde je odlučila da ode pošto je njenog prvi supruga ubio snajper. Ostala je sa svojom decom u prijateljskoj kući kada je upoznala komšiju Bilala.

"Mislim da ga je Bog poslao kod mene", kaže ona. Kao i mnoge žene ID koje su sad u zatvoru, Mai opisuje Bilala kao dobrog čoveka, pacifistu koji nije želeo da se bori. Ali druge žene u Raki nisu imale tu sreću.

"One [evropske žene] vide evropske muškarce koji su u ID kao jake i naoružane ljude koji ih mogu da zaštitite. To je ideja, to su filmovi", kaže Mej. "Mnoge su bile šokirane jer su se od njih razvodili posle tri-četiri dana ili mesec dana kasnije", priča ona i spominje ženu koja je bila razvedena najmanje šest puta, pa joj je sudija zapretio bičevanjem.

Mej i dalje želi da bude sa svojim mužem, koji je navodno zatvoren u obližnjem graničnom gradu Kobaniju. Na zidu zatvora je urezala inicijale u plavoj boji, okružujući ih u srcu. Ne zna šta će uraditi ako više nikad ne vidi Bilala.

"Želim da me neko ubije, jer ne smem sama da se ubijem, to nije dozvoljeno", rezonuje ona.

Tri indonežanske sestre - Rahma, Fina i Nur, kažu da nikad nisu zapravo htele da upoznaju džihadiste. Platile su ogromne pare da dođu u Raku jer im je bilo obećano da će Rahma dobiti besplatno lečenje od raka, a Fina besplatne stuje informatike. A otkrile su da su džihadisti sve samo ne pobožni muslimani.

"Kažu da žele džihad radi Alaha, ali zapravo hoće samo žene i seks. Odvratno je", kaže Rahma.

"Čula sam da dobijaju po hiljadu dolara ako se ožene udovicom", dodaje Fina. "Zaprose me ujutro i žele odgovor do kraja dana." Nur kaže da je bila najviše šokirana zbog borbi u ženskoj spavaonici.

"Način života žena u domu je veoma različit, veoma je daleko od islama", kaže ona.

Pitanje je da li će se ijedna od njih uopšte izvući iz Sirije, a kamoli stići kući. I dok se steže obruč oko Islamske države, izvesno je da će sve više ovih žena biti prisiljeno da bekstvom spasava živu glavu.

Kurir.rs/CNN

Foto:Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track