NEMAČKE CRKVE DRMA MISTERIJA: Sve je manje vernika, a sve više para na računu
Foto: profimedia-0141228105

vera

NEMAČKE CRKVE DRMA MISTERIJA: Sve je manje vernika, a sve više para na računu

Planeta -

Dve nemačke crkve, katolička i protestantska i dalje gube članove, ali istovremeno ostvaruju rekordne prihode zbog povoljne privredne situacije koja se odražava i na prihode od crkvenog poreza, javljaju nemački mediji.

"Broj članova nemačke katoličke crkve 2016. se smanjio za 180.000 a protestantske crkve Nemačke za 350.000", prenosi javni servis ARD. Gubitak se najvećim delom odnosi na svesne izlaske iz crkvenih zajednica, a manje zbog demografskih činilaca. Tako je katoličku crkvu napustilo 162.000 vernika, a protestantsku 190.000.

Prema najnovijim podacima protestanata je bilo 21,92 a katolika 23,58 miliona. Time 55 odsto stanovništva pripada jednoj od dve glavne crkve u Nemačkoj. 2005. je još 62 odsto građana bilo članom neke od ovih crkvenih zajednica.

"Sve nas je manje ali mi ne gubimo našu obavezu i misiju. Ljudima, društvu i državi je potrebna crkva”, rekao je sekretar Nemačke biskupske konferencije Hans Langendorfer komentarišući najnovije statistike.

Predstavnici crkava ističu da trend napuštanja crkvenih zajednica i dalje traje ali je 2016. usporen. Istovremeno je blago povećan broj krštenja tj. novih ulazaka u okrilje crkve.

I pored rekordno niskog broja članova, katolička i protestantska crkva su u 2016. dobile najviše poreskog novca u svojoj istoriji. Poreski obaveznici, koji su članovi jedne od dve crkve, prošle godine su platili 11,6 milijardi evra. Od toga katoličkoj crkvi pripada 6,15 a protestantskoj 5,45 milijardi evra.

Rekordna suma, uprkos smanjenom broju članova, objašnjava se višim zaradama, a time i porastom prihoda od poreza.

Kurir.rs/Indeks

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track