(VIDEO) BLUD I RAZVRAT BUDISTIČKOG MONAHA: Kršenje zaveta siromaštva je njegov najmanji problem
Foto: Reuters 20.7.2017

otkriće

(VIDEO) BLUD I RAZVRAT BUDISTIČKOG MONAHA: Kršenje zaveta siromaštva je njegov najmanji problem

Planeta -

Bio je to potpuno neuobičajen prizor: grupa budističkih monaha sa obrijanim glavama u tradicionalnim narandžastim odorama sede u kožnim sedištima luksuznog aviona i međusobno dodaju skupocene predmete.

Video koji u prvom planu prikazuje monaha, sada poznatog po imenu pre monašenja, Virapola Sukpola, postao je viralan nakon što je obavljen je na Jutjubu 2013. godine.

Naknadna istraga Tajlandskog odeljenja za specijalne istrage (DSI) otkrila je način života monaha potpuno suprotan od očekivanog.

Na deset različitih bankarskih računa pronašli su najmanje 200 miliona tajlandskih bata (pet miliona evra), kao i dokaze o kupovini 22 "mercedesa".

Virapol je sagradio vilu na jugu Kalifornije, ima veliku kuću u svom rodnom gradu Ubon Račataniju i napravio golemu repliku kipa Bude koja je salivena od, kako se sam lažno hvalisao, devet tona zlata.

Postoje dokazi, tvrdi DSI, i o seksualnim vezama sa brojnim ženama od kojih jedna tvrdi da joj je Virapol napravio dete kada je imala samo 15 godina, što je DSI dokazao DNK testom.

Virapol je u međuvremenu pobegao u SAD, a tajlandskim vlastima bile su potrebne 4 godine da osiguraju njegovo izručenje. Virapol poriče optužbe o prevari, pranju novca i silovanju.

Mnogi se pitaju kako je ovaj monah postigao toliki uticaj u ranim dvadesetim godinama i kako mu je dozvoljeno da kršiti budističke zavete po kojima bi svi trebalo da žive. Naime, oni ne bi trebalo ni da diraju novac, a seks je strogo zabranjen.

Loše ponašanje monaha nije ništa neobično na Tajlandu. Mnogi su postali veoma bogati, uzimaju drogu, uživaju u seksualnim odnosima pritom ne birajući je li muško ili žensko, dečak ili devojčica.

Čini se da je Virapola takođe zahvatio ovaj trend. U siromašnu severoistočnu provinciju Sisaket stigao je početkom 2000-ih i podigao manastir na poklonjenoj zemlji u selu Ban Jang. Ali tamo je dolazilo svega nekoliko meštana, jer su bili presiromašni da bi ponudili velikodušne donacije koje je Virapol očekivao.

Kako bi privukao bogatije ljude iz drugih delova države, Virapol je počeo da pravi razne svečanosti, prodaje talismane, a sagradio je i repliku smaragdnog Bude.

Hodočasnici su govorili kako ih je privukao njegov nežan i topao glas i njegove tvrdnje da poseduje moći poput sposobnosti da hoda po vodi i komunicira sa božanstvom.

Zauzvrat, Virapol je davao velikodušne darove moćnicima u tom regionu - mnogi automobili kupljeni su kao pokloni važnim monasima i službenicima.

Virapol i dan-danas ima poklonike koji se zaklinju da je u srcu dobar čovek.

Nakon niza skandala, ljudi otvoreno govore o krizi budizma u Tajlandu. Broj monašenja je u opadanju, a mali hramovi stoje finansijski vrlo loše.

Vlada je sada uvela zakon koji zahteva od hramova koji dobijaju 3-4 milijarde dolara svake godine u donacijama da objave podatke o finansijama. Takođe se govori o uvođenju nove digitalne lične karte za monahe kako bi se obezbedilo da 'prestupnici' ne mogu da se ponovo zamonaše.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Youtubescreenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track