SAKAŠVILI BEZ ZEMLJE: Bivši gruzijski predsednik ostao bez ukrajinskog državljanstva
Foto: Reuters 27.11.2016

porošenko bez milosti

SAKAŠVILI BEZ ZEMLJE: Bivši gruzijski predsednik ostao bez ukrajinskog državljanstva

Planeta -

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izdao je ukaz o oduzimanju ukrajinskog državljanstva bivšem predsedniku Gruzije i bivšem guverneru Odeske oblasti, Mihailu Sakašviliju, saopštila je državna migraciona služba.

"Predsednik Ukrajine izdao je ukaz o ukidanju državljanstva Ukrajine… Materijali o Sakašviliji koji su predati državnom tužilaštvu Ukrajine, koje je obradila državna migraciona služba Ukrajine, upućeni su na razmatranje komisiji za pitanja državljanstva predsednika Ukrajine i u skladu sa utvrđenom procedurom razmatrani na sastanku komisije", navodi se u saopštenju.

Ranije je poslanik Radikalne partije u Vrhovnoj radi Ukrajine Igor Mosijčuk saopštio da je bivšem guverneru Odeske oblasti Mihailu Sakašviliju oduzeto ukrajinsko državljanstvo.

Prema njegovom mišljenju, to pokazuje da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko "počeo da priznaje sopstvene greške."

"On je na nezakonit način dao naše državljanstvo i sada ispravlja isključivo sopstvene greške. Turneja putujućeg gruzijskog cirkusa očigledno se odužila i realno počela da ugrožava ukrajinsku državu", napisao je Mosijčuk na svojoj stranici na Fejsbuku.

Međutim, on nije otkrio izvor za svoju tvrdnju. Agencija Sputnjik još nema zvaničnu potvrdu te informacije.

Sâm Sakašvili ranije je tvrdio da po ukrajinskom zakonu ne mogu da mu oduzmu državljanstvo, jer on nema pasoš neke druge zemlje.

Porošenko je 2015. godine dao Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo i postavio ga za guvernera Odeske oblasti. U novembru 2016. Sakašvili je podneo ostavku, rekavši da ukrajinske vlasti ne žele da se bore protiv korupcije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track