Najnovije vesti

ZBOG ARAPSKOG PROLEĆA PADAJU GLAVE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Čeka se samo potpis kralja da zapečati sudbinu 14 osuđenih
Foto: EPA/SAUDI PRESS AGENCY

nemilosrdno

ZBOG ARAPSKOG PROLEĆA PADAJU GLAVE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Čeka se samo potpis kralja da zapečati sudbinu 14 osuđenih

Planeta

Vrhovni sud Saudijske Arabije osudio je na smrt odsecanjem glave 14 osoba, među kojima je i student koji je trebalo da studira u SAD, zbog učešća u protestu protiv vlade u toj zemlji.

Student Mujtaba al-Suvejket i još 13 muškaraca pridružili su se protestima koji su postali poznati kao "arapsko proleće" 2011. i 2012. godine.

Oni će biti pogubljeni ukoliko presudu odobri država, prenosi Malezija didžist.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal, oni su proglašeni krivim za "oružanu pobunu protiv vladara", "izazivanje haosa", "upotrebu molotovljevih koktela" i "pucanje na bezbednosno osoblje".

"Potvrđujući ove kazne, vlasti Saudijske Arabije pokazale su svoju nemilosrdnu posvećenost upotrebi smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja i neutralizaciju političkih protivnika", naveo je u saopštenju direktor kampanja za Bliski istok u Amnesti internešnalu Samah Hadid.

On je naveo da je potpis kralja Salamana sada sve što stoji između osuđenih i pogubljenja.

Al-Suvejket je uhapšen na aerodromu kada je pošao na studije na Univerzitet u Mičigenu 2012. godine.

Američka federacija nastavnika pozvala je 15. jula američkog predsednika Donalda Trampa da pomogne da se obezbedi odustajanje od kazne za studenta.

"Pretnja Saudijske Arabije da obezglavi svoje građane zbog prisustvovanje antivladine proteste je nezammislivo i odvratno kršenje međunarodnog prava i osnova čovečanstva. Molimo predsednika Trampa, kao nosioca standarda za našu veliku naciju, da uradi sve što je u njegovoj moći da zaustavi zločine koji bi inače mogli da se dogode u Saudijskoj Arabiji", rekao je predsednik Američke federacije nastavnika Randi Vejngarten.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: SRAMOTA! Direktor škole uzima milione! Mesečno primi 1.600.000 dinara!

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...