VELIKA OBMANA BRITANSKIH TURISTA: Epidemija lažnih prijava mogla bi Španiju da košta milione evra!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VARAJU KAKO STIGNU

VELIKA OBMANA BRITANSKIH TURISTA: Epidemija lažnih prijava mogla bi Španiju da košta milione evra!

Planeta -

Španski hotelijeri suočavaju se ove godine sa epidemijom lažnih prijava britanskih turista o trovanju hranom u nadi da će dobiti novčanu nadoknadu što može da znači milione evra gubitka za turizam u Španiji.

Ugostitelji u Španiji su pred navalom lažnih prijava pribegli i privatnim detektivima kako bi otkrili prevare.

Predsednik španske federacije ugostitelja Ramon Estalelja izjavio je da je tokom sezone 2016. i 2017. godine, koja još nije završena, podneto više od 10.000 prijava dok ih je bilo 600 u prethodno turističkoj sezoni.

Britansko udruženje putničkih agencija je sa svoje strane pokrenulo kampanju "Stop lažnim prijavama o bolesti" žaleći se da će na kraju svi platiti cenu takvih prevara.

To udruženje je navelo da je u poslednje tri godine broj prijava britanskih turista koji borave u inostranstvu porastao za čak 500 odsto. Taj fenomem pogađa i druge destinacije, poput Turske.

Estalelja je rekao da je 90 odsto prijava u Španiji lažno, a najveći broj prijava dolazi od britanskih turista koji su najbrojnijih strani posetioci. Prošle godine je Španiju posetilo 16 miliona Britanaca.

Stručnjaci smatraju da fenomen lažnih prijava o trovanju hranom prvenstveno dolazi zbog zakona o zaštiti potrošača u Velikoj Britaniji prema kojem nije potrebno lekarsko uverenje kao dokaz, a postoji i rok od tri godine za podnošenje prijave.

Estalelja je ocenio da bi i drugi strani turisti verovatno isto postupali da u njihovom zemljama postoji zakon sličan onom u Velikoj Britaniji.

Španski hotelijeri su se zbog toga nedavno sastali sa predstavnicima britanske ambasade u Madridu nakon čega je Forin ofis upozorio građane da će sudski biti gonjeni ukoliko se otkrije da su podneli lažnu prijavu da bi dobili novčanu nadoknadu.

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track