EU ZABRINUTA ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA RUSIJI: To je kršenje međunarodnog prava, razmotrićemo protivmere
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POGOĐENI NOVIM MERAMA

EU ZABRINUTA ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA RUSIJI: To je kršenje međunarodnog prava, razmotrićemo protivmere

Planeta -

Novi američki zakon kojim su uvedene sankcije Rusiji uticaće na evropske zemlje koje sarađuju s Rusijom u energetskom sektoru i na kraju može doći u suprotnost s međunarodnim pravom, izjavila je nemačke ministarka ekonomije i energetike Brigite Cipris, pozivajući Evropsku uniju da razmotri protivmere.

"Verujemo da je to kršenje međunarodnog prava. Amerika ne može da kazni nemačke kompanije zbog poslovanja u drugoj zemlji", izjavila je Cipris u danas.

Cipris je rekla da Evropa ne želi trgovinski rat sa SAD i da je zato uvek bila za koordinisano delovanje sa Vašingtonom po pitanju sankcija, te je sada važno da EU razmotri moguće protivmere.

Američki Senat je u petak usvojio zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a dokument treba da potpiše predsednik Donald Tramp.

Evropljani su zabrinuti zbog toga što se u zakonu pominje projekat Severni tok 2, koji, kako se navodi u dokumentu, ima štetan uticaj na energetsku bezbednost EU, razvoj gasnog tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi i energetske reforme u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je u petak da Evropa neće prihvatiti "vanteritorijalnu primenu američkih sankcija protiv evropskih kompanija".

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 23. epizoda: Ruski čuvar Crnog mora - raketni sistem Bal-E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track