BLIŽE SMO PROPASTI NEGO ŠTO MISLIMO! NAUČNICI UPOZORAVAJU: Čekaju nas promene od kojih se Zemlja nikad neće oporaviti!
Foto: Profimedia, Foto: profimedia

ZAGREVANJE SVE BRŽE

BLIŽE SMO PROPASTI NEGO ŠTO MISLIMO! NAUČNICI UPOZORAVAJU: Čekaju nas promene od kojih se Zemlja nikad neće oporaviti!

Planeta -

Svet će svakog trenutka doći do prekretnice koja će doneti nezaustavljive, razorne klimatske promene. Ovaj zaključak rezultat je novog naučnog istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu. Naučnici koji su učestvovali u istraživanju s 90-postotnom sigurnošću tvrde da će se temperature podići za 2 do 4,9 stepeni Celzijusovih u odnosu na razdoblje pre industrijske revolucije. Ovakav razvoj događaja neće zaustaviti ni mere koje se preduzimaju na smanjenju emisije gasova.

Nezaustavljive promene U ovom trenutku naučnici smatraju da će svet pogoditi katastrofalni efekti poput suša, ekstremnih vremenskih uslova i opasnog povećanja nivoa mora. Rast temperature za dva stepena smatraju tačkom posle koje će promene postati nezaustavljive. Gotovo sigurno nećemo uspeti da zaustavimo zagrevanje na 1,5 stepena kako je to predviđeno Pariškim sporazumom o klimi. Čak 99 odsto je verovatnoća da će zagrevanje preći tu granicu. Dr Dargan Frajrson kaže: "Zemlje su se prepirale i oko cilja od 1,5 stepeni jer će to uticati na način života na kakav smo navikli. Zaista, štete koje bi nastale od ekstremnih vrućina, suša i vremena, kao i od podizanja nivoa mora biće mnogo veće ako temperatura poraste za dva stepena ili više."

Profesor Adrian Raferti koji je predvodio tim naučnika u Vašingtonu kaže da je veliki problem s kojim se susreću istraživači taj što je teško odrediti verovatnoću za pojedine scenarije. "Naše analize kompatibilne su s prethodnim predviđanjima, ali pokazuju da je mala verovatnoća da se dogode optimistični scenariji. Bliže smo propasti nego što to mislimo", kaže on. "Pre svega, ciljevi koji su postavljeni Pariškim sporazumom su ambiciozni, ali realni. Loša vest je da to verovatno nije dovoljno da zagrevanje zadržimo ispod 1,5 stepeni", smatra on.

(Kurir.rs/ Indeks.hr) Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SKANDALOZAN SNIMAK! OVO JE DOKAZ VUČIĆEVE CENZURE: Radnica na trafici priznala da su joj NAREDILI da sakrije Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track