(VIDEO) AVIONSKA SEKTA: Primitivno pleme stvorilo religiju gde avione obožavaju kao bogove
Foto: YT Printscreen

Nebeski jahači

(VIDEO) AVIONSKA SEKTA: Primitivno pleme stvorilo religiju gde avione obožavaju kao bogove

Planeta -

Ostrvljani nisu znali odakle dolaze avioni zbog čega su počeli da veruju da je u pitanju magija. Australijske vlasti su postojanje ove religije prvi put ustanovile 1946. godine, a i danas postoji nekoliko različitih "avionskih" religija.

Religiju obožavanja aviona je pokrenula grupa ljudi koja je videla avione kako tokom Drugog svetskog rata preleću preko Vanuata, udaljenog ostrva u Južnom Pacifiku kod Australije.

Pošto su piloti pomoću aviona dostavljali hranu i namirnice ostrvljanima, grupa je počela da veruje kako će im Mesija doneti robu. Zbog toga su svaki put kad bi videli avion kako preleće gradili repliku, u nadi da će dobiti još "darova".

Jedna od "avionskih sekti" se naziva pokretom Džona Fruma zato što veruju da je Frum, izmišljeni vojnik iz Prvog svetskog rata, Mesija kojeg je Bog poslao.

Astrofizičar, Dr. Ričard Fejnman je 1974. opisao kult u radu gde je napisao: "Tokom rata su videli kako avioni sleću s puno robe i žele da se ista stvar dogodi i sada. Zbog toga su stvorili pistu, postavili baklje uz nju, napravili drvenu konstrukciju za muškarca da sedi tu s dva parčeta drveta na glavi poput slušalica i babmbusovih šipki umesto antena, on je kontrolor leta i čekaju da se avion spusti".

"Sve rade ispravno. Forma je savršena. Sve izgleda onako kako je izgledalo pre, ali, ne funkcioniše. Avioni ne sleću. Nazivam ih naukom avionskog kulta jer slede sve prividne propise i pravila naučnog istraživanja, ali im nedostaje nešto ključno, avioni ne sleću".

(Kurir.rs/indy1000)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track