Najnovije vesti

MAKRONOVA SUPRUGA, ALI NE I PRVA DAMA: Evo zašto Brižit ostaje bez titule
Foto: EPA, Foto: EPA

PRITISAK JAVNOSTI

MAKRONOVA SUPRUGA, ALI NE I PRVA DAMA: Evo zašto Brižit ostaje bez titule

Planeta

Supruga francuskog predsednika Brižit Makron verovatno neće dobiti zvaničan status prve dame, posle pokrenute peticije, a njena pozicija biće zvanično definisana krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.

Ona će, međutim, imati malobrojno osoblje u svojoj kancelariji koja je smeštena pored muževljeve.

Makron je želeo da formalizuje funkciju prve dama uprkos kontroverzama o troškovima i statusu te funkcije. Peticiju protiv dodeljivanja formalnog statusa prve dame koja je postavljena na sajtu ćange.org potpisalo je do sada više od 270.000 ljudi, koji se protive da se aktivnosti i funkcija prve dame finansiraju iz državne kase Brižit Markon trenutno ima kancelariju u Jelisejskoj palati i osoblje koje čine dva savetnika, dve sekretarice, kao i obezbeđenje.

Jelisejska palata danas se nije oglašavala tim povodom, ali je portparol vlade Kristof Kastanje na svom Tviteru naveo da Brižit Makron ima svoju ulogu i odgovornosti, ali da ustav neće biti menjan.

"Tražimo transparentnost i da se objasni koja sredstva ima na raspolaganju. Nema izmene Ustava, nema novih sredstava, nema plate za Brižit Makron. Zaustavite licemerje", napisao je on.

On je dodao da Brižit Makron dnevno prima 200 pisama dnevno i održava vezu sa francuskom javnoštću u najvećoj diskreciji.

Predsedništvo će njenu poziciju razjasniti krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, rekao je jedan zvaničnik koji je takođe ponovio da neće biti promene ustava da se uvede funkcija prve dame.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 Ćerka poslastičara, ljubavnica srednoškolca: Ko je Brižit Tronje, nova prva dama Francuske?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...