(VIDEO) AKO KIM NAREDI, OVAJ ČOVEK ĆE ZAPOČETI NUKLEARNI RAT: Severnokorejski general koji će pritisnuti dugme za lansiranje
Kim Džong-un sa generalom Kim Rak-gjom, Foto: EPA, Foto: epa06134829

neotkriveno

(VIDEO) AKO KIM NAREDI, OVAJ ČOVEK ĆE ZAPOČETI NUKLEARNI RAT: Severnokorejski general koji će pritisnuti dugme za lansiranje

Planeta -

On je uvek uz Kim Džong-una i prati ga poput senke, od svečanih lansiranja raketa pa sve do grandioznih vojnih parada. General Kim Rak-gjom često se smeje i šali sa svojim podređenima, ali baš kao i sjevernokorejski vođa, on je puno opasniji nego što se to spolja čini.

Veruje se da komandant raketne jedinice Vojske Severne Koreje drži prst na prekidaču za ispaljivanje 60 nuklearnih raketa koliko bi ta zemlja mogla da ima.

Nekoliko sati nakon što je Kim zapretio raketiranjem pacifičkog ostrva Guam, ujedno i američke teritorije, Donald Tremp najavio je "vatru i bes" ako se to dogodi, a Rak-gjom otišao je korak dalje nazvavši Trampove izjave "hrpom besmislica", a njega "senilnim čovekom".

"Dijalog sa takvim čovekom nije moguć. Naš plan napada biće gotov do sredine oktobra. Lansiraćemo četiri rakete, istovremeno. Trebaće im 17 minuta i 45 sekundi pre nego dođu na svoj cilj - 38 kilometara od Guama, tik uz američke teritorijalne vode, rekao je general.

Pozicija Džong-unove desne ruke nosi i prednosti i nedostatke. U februaru, u vreme propalih testova balističkih raketa, govorilo se kako Rak-gjoma niko nije video poslednjih šest meseci. General se pojavio mesec dana kasnije, tokom lansiranja rakete koje je, kako su tvrdili, predstavljalo vežbu napada na američke baze u Japanu, piše Dejli mejl.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto.EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track