Najnovije vesti

PANIKA NA GUAMU! Mediji upozorili na vazdušni napad, ostrvljani mislili da se Kimova pretnja ostvaruje!
Foto: Printscreen/ Youtube i Reuters, Foto: Youtube Printscreen, Reuters

STRAH NA OSTRVU

PANIKA NA GUAMU! Mediji upozorili na vazdušni napad, ostrvljani mislili da se Kimova pretnja ostvaruje!

Planeta

Dve radio-stanice na Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku kojoj je Severna Koreja prošle nedelje zapretila raketnim napadom, greškom su danas emitovale upozorenje za vazdušnu opasnost, a ostrvljani su pomislili da se pretnja obistinjuje.

 

Dve radio-stanice, muzički kanal i hrišćanska mreža, upozorili su slušaoce u 12:25 sati po lokalnom vremenu na nepreciziranu opasnost u blizini Guama, a upozorenje je trajalo samo 15 minuta.

Služba unutrašnje bezbednosti saopštila je da je upozorenje na opasnost po civile bilo "ljudska greška", u trenutku kada severnokorejski predsednik Kim Džong-un i dalje vrši pritisak razmatrajući mape koje prikazuju raketnu putanju ka ovom ostrvu.

 

"Neodobrena proba nije povezana ni sa kakvom opasnošću, pretnjom niti upozorenjem", saopštila je Služba za unutrašnju bezbednost Guama, dodavši da sa radio-stanicama radi na tome da se "ljudska greška više ne ponovi".

Zvaničnici Guama su kasnije izjavili da bi u verodostojnom upozorenju na opasnost bila opisana vrsta pretnje.

 

Napominje se da se upozorenja na opasnost po civile retko emituju i da se koriste za upozoravanje civila na neposrednu pretnju, kao što je vojni vazdušni udar ili teroristički napad.

 

Stanovnici i turisti na Guamu uznemireni su jer je Severna Koreja iznela detaljan plan o ispaljivanju četiri rakete u vode oko ove američke teritorije, na kojoj živi 162.000 ljudi i na kojoj se nalaze dve vojne baze.

 

 

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Youtube i Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...