HRVATU KOJI JE POSTAO SIMBOL RASISTIČKOG MARŠA U SAD PRETI PROTERIVANJE SA FAKULTETA: Cvjetanovic u panici jer mu stižu pretnje smrću!
Foto: Printscreen Facebook

šok posle protesta u virdžiniji

HRVATU KOJI JE POSTAO SIMBOL RASISTIČKOG MARŠA U SAD PRETI PROTERIVANJE SA FAKULTETA: Cvjetanovic u panici jer mu stižu pretnje smrću!

Planeta -

Student Peter Cvjetanovic (20) rekao je da je šokiran brzinom kojom je njegova fotografija sa protesta u Šarlotsvilu u državi Virginiji obišla svet.

"Nisam očekivao da će fotografija biti toliko deljena. Shvatio sam da ima vrlo negativno značenje. Ali nadam se da su ljudi spremni da čuju da nisam ljuti rasista kakvog vide na fotografiji”, kaže Cvjetanovic. Brani se da je on, kao beli nacionalista, zabrinut za sve ljude.

“Mi svi zaslužujemo budućnost za našu decu i našu kulturu. Mi samo želimo da zaštitimo ono što imamo”, kaže ovaj student istorije i političkih nauka iz Hrvatske, čije lice je postalo simbol rasističkog marša u Šarlotsvilu.

Univertzitet u Nevadi je potvrdio da je Cvjetanovic njihov student. Uprava univerziteta osudila je rasizam i ideje o nadmoći belaca, koje stoje iza protesta u Virdžiniji.

“Takvi pokreti ne predstavljaju vrednosti našeg Univerziteta. Osuđujemo svaki napad na pojedince s obzirom na njihovu boju kože, versko ili političko opredeljenje, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili poreklo”, saopštio je Univeritet u Nevadi.

Na internetu su pokrenute peticije da se Cvjetanovic izbaci sa fakulteta.

“Mislim da nemaju pravo da me izbace sa Univerziteta. Otišao sam na legalni politički skup i iskoristio svoju slobodu govora”, poručuje Cvjetanovic. Nisam uradio nikakvo delo nasilja", odgovara on onima koji ga napadaju.

“Nisam učinio ništa nezakonito, imam pravo da izrazim svoja politička uverenja, i ako me Univerzitet u Nevadi izbaci, to je jasno kršenje mojih prava”, poručio je Cvjetanović medijima.

Mladić se požalio da su se stvari otele kontrolii da je primio pretnje smrću i da se boji d ane bude fizički napadnut.

“Zubima i noktima ću da se borim za moje stavove belog nacionaliste. Volim moju kulturu i boriću se za nju, ali nikad nasilno”, ističe Cvjetanovic. On se ogradio se od nasilja i izrazio žaljenje zbog žrtava, napominjući da odgovorni za to moraju da budu kažnjeni.

Kurir.rs/jutarnji.hr

Foto printscreen facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja