Najnovije vesti

(VIDEO, FOTO) MISTERIJA JEZIVE VILE SA 2.000 VRATA: Sagradila je bogata udovica, a pravi razlog je proganjao sve koji su saznali!
Foto: Vikipedija

BLAGI UŽAS

(VIDEO, FOTO) MISTERIJA JEZIVE VILE SA 2.000 VRATA: Sagradila je bogata udovica, a pravi razlog je proganjao sve koji su saznali!

Planeta

Kada je Vilijam Vinčester preminuo 1881. godine, svojoj supruzi Sari ostavio je ogromno bogatstvo. Pogledajte kakve je sve bizarne ideje imala ova depresivna udovica za koju se čak smatra da je komunicirala sa duhovima!

Nakon što je nasledila 20 miliona dalara posle smrti svog supruga Vilijama, 1881. godine, Sara Vinčester izgradila je ogromnu kuću na 65 hektara u Santa Klari u Kaliforniji. Sama, bez dece, postala je depresivna zbog gubitka svog muža, a svoju palatu je izgradila kako bi joj to odvaraćalo pažnju od bola.

Sara je hirovito menjala planove, skoro svakodnevno. Građevinski radnici su bili veoma dobro plaćeni, te su ispunjavali hirove svoje gazdarice.

Dom Vinčester ima 300 soba na preko 7 spratova, 13 kupatila, dve balske dvorane, 6 kuhinja, 47 kamina, 2 podruma, 3 lifta upakovanih sa duhovnom tradicijom. Misterije koje okružuju Saru i njena ekscentrična verovanja učinila su da se kuća i dalje smatra ukletom.

Ona nije uposlila arhitektu kako bi dizajnirao kuću, već je kontaktirala duhove pomoću table te su joj oni davali instrukcije, zbog toga je i bilo toliko promena plana.

U pokušaju da pobegne od zlih duhova koji su je proganjali, Sara je naredila i postavljanje vrata koja nisu nikuda vodila, kako bi namamila duhove, verovala je da će je to čuvati sigurnom.

Kao rezultat toga, ova vila imala 2000 vrata i preko 10 000 staklenih panela, kada je bila netaknuta. Vrata koja lebde iznad kuhunje su jasan pokazatelj Sarinih strahova.

Neke sobe čak imaju prozore koji gledaju na druge sobe. U nekoliko navrata, Sara je zatražila stepenište koje ne vodi nikuda, samo do plafona. Sara je rekla da je sa duhovima komunicirala u “Plavoj sobi” gde su se nalazili samo sto, stolice, plakar, olovke i papiri.

Iako je Sara imala svoju spavaću sobu, legenda kaže da nikada nije spavala u istoj prostoriji dve noći zaredom kako joj duhovi ne bi mogli ući u trag

Iako se u kući nalaze dve balske dvorane, nijedna od njih nije nikada iskorišćena.

Sari je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentičnosti. Volela je crveno drvo, ali je mrzela boju, te je sve moralo biti prefarbano ili prekriveno.

Šara paukove mreže može se videti svuda po kući, pošto je to bio omiljeni Sarin motiv. Tokom godina Vinčester vila smanjena je na 4 sprata i 160 soba, ali je ostala obavijena misterijom do dana današnjeg

Iako je istorija ove vile bizarna, ona je prelep primerak viktorijanske umetnosti. Sarino nepresušno bogatsvo omogućilo joj je da ulaže u svoj dom, koji je bio i jedno od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena

Ova vila ne samo da je estetski prelepa, ona je opremljena parnim grejanjem, modernim toaletima, pa čak i horizontalinim liftom između ostalog…

Kada je Sara preminula 1922. godine, za sobom je ostavila bogatstvo. Bilo je potrebno 6 nedelja kako bi se očistilo sve što je njoj pripadalo. U jednoj sobi vrednost nameštaja bila je preko 25 000 dolara, današnjih 400 000

Iako je nemoguće saznati šta je Sara planirala sa ovom prelepom i neverovatnom vilom, divno je što u njoj možemo uživati i danas!

Kurir.rs/Magazin.ba

Foto: Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...