MILIONI AMERIKANACA ČEKAJU FENOMEN KOJI NIJE VIĐEN 100 GODINA: Možete osetiti da se stvari menjaju i postaju vrlo čudne
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SPEKTAKL NA NEBU

MILIONI AMERIKANACA ČEKAJU FENOMEN KOJI NIJE VIĐEN 100 GODINA: Možete osetiti da se stvari menjaju i postaju vrlo čudne

Planeta -

Istorijsko potpuno pomračenje sunca koje stanovnici severne Amerike iščekuju 21. avgusta, po prvi put nakon 99 godina, prilika je za mnoge da osmotre neverovatnu sunčevu koronu, ali i zvezde i planete tokom dana. Postoji, međutim, još jedan neobičan fenomen vidljiv samo kad se Sunce svede na srp svetlosti, neposredno pre i posle potpunog pomračenja – iskrivljene senke.

Milioni ljudi u severnom delu Amerike moći će 21. avgusta da prate potpuno pomračenje sunca a za bezbedno posmatranje ove pojave potrebno je zaštititi oči zatamnjenim naočarima poput onih koje su napravili stručnjaci NASA.

"Za sat vremena možemo da proizvedemo 50 hiljada ovakvih naočara", kaže Džon Džerit iz kompanije "Ameriken Pejper Optiks".

Nasini stručnjaci upozoravaju da filteri i naočare kućne proizvodnje za praćenje pomracenja sunca nisu bezbedni, ali za one koji ce pratiti događaj to je veliko uzbudenje, kaže naučnica NASA Mišel Taler, prenosi Glas Amerike.

foto: Profimedia

"Osećate da uzbuđenje raste. Možete osetiti pad temperature i da se stvari menjaju i postaju vrlo čudne.To je neka vrsta dubokog unutrašnjeg uzbuđenja.", kaže ona.

Naučnici svemirske agencije kažu da je još jedan bezbedni način za posmatranje pomračenja sunca pomoću tzv. kamere opskure, koja pokazuje odraz pomračenja kroz mali otvor i ne zahteva direktno gledanje u sunce.

(Kurir.rs/ Tanjug/ Blic)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track