NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE STVARNOST: NASA ima neverovatan plan za Mars
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia0159718487

IDEMO NA MARS

NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE STVARNOST: NASA ima neverovatan plan za Mars

Planeta -

Američka svemirska agencija NASA planira da proizvodi kiseonik iz atmosfere Marsa kada sledeći robot 2020. stigne na "Crvenu planetu".

Naučnici će poslati mikroskopski živi svet, verovatno alge ili bakterije, u okviru misije "Rover" da bi pokušali da stvore vazduh prikladan za ljude. Oni žele da hrane mikroorganizme u tlu Marsa u nadi da će oni emitovati kiseonik kao nusprodukt. On bi se onda mogao koristiti za disanje ili kao raketno gorivo za povratak na Zemlju.

Ako eksperiment bude uspešan, to će biti važan korak ka Marsu nastanjivom za ljudske kolonije u budućnosti. U atmosferi Marsa se nalazi samo 0.13 odsto kiseonika u odnosu na 21 odsto na Zemlji. Independent piše da SAD planiraju da oko Marsa izgrade magnetni štit, a na samoj planeti nuklearni reaktor.

Prvi korak bi bio lansiranje lunarne svemirske stanice koja bi služila kao početna tačka za misije ka ostatku Sunčevog sistema. U svojim planovima za kolonizaciju Marsa, biznismen Ilon Mask je naveo da bi najniža cena po osobi za tako nešto bila 10 milijardi dolara.

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track