(VIDEO) SMRTONOSNI INSTRUMENTI RUSKE VOJSKE: Ove snajperske puške vladaju bojnim poljima sveta
Foto: YT Printscreen

Hirurški Precizni

(VIDEO) SMRTONOSNI INSTRUMENTI RUSKE VOJSKE: Ove snajperske puške vladaju bojnim poljima sveta

Planeta -

Na ovogodišnjem forumu „Armija 2017“, koji će se održati sledeće nedelje u Moskvi, ruska kompanija „Kalašnjikov“ najavila je da će predstaviti novi model vatrenog oružja, a reč je o poluautomatskoj snajperskoj pušci Čukajeva (SVČ).

Trenutno niko ne raspolaže tačnim specifikacijama puške, iako je poznato da je njen kalibar 7,62 milimetra, a da će ukupna dužina snajpera biti nešto više od jednog metra. Poznato je i da će se meci ubacivati kroz šaržer, ali kada će ući u arsenal ruske armije - nije poznato.

Međutim, u ruskoj vojsci postoji mnoštvo „onih“ snajperskih pušaka koje nisu toliko poznate široj javnosti, stoga smo i želeli da vam predstavimo neke od modela.

SVU

Inženjeri su se izradom ove puške bavili još sedamdesetih godina prošlog veka, i to za potrebe opremanja ruskih vazdušno-desantnih snaga. Naime, potrebna im je bila nešto kraća puška koja bi imala iste karakteristike kao i originalna varijanta Dragunova.

Ukupna dužina joj je 980 milimetara, šaržer joj se nalazi iza obarača, a glavna karakteristika je ta što joj se zvuk pucnja osipa tako da protivnik ne može da utvrdi tačnu lokaciju odakle metak dolazi.

U stanju je da pogađa mete na udaljenosti do 800 metara, a najefikasnija je na razdaljinama između 200 i 300 metara.

ASVK

Vojna snajperska puška velikog kalibra (ASVK) zvanično je ubačena u arsenal 2013. godine, ali je masovna proizvodnja započeta 10 godina ranije.

Ovo efikasno oružje osmišljeno je da neutrališe protivnike u pancirima, ali i da probija laka oklopna vozila, i to zahvaljujući njenoj dugoj cevi.

Punjenje cevi metkom se obavlja ručno, što joj takođe daje na preciznosti kada je reč o dalekim metama.

ORSIS T-5000

Puška T-5000 proizvedena je u fabrici „Orsis“ i smatra se „hirurškim instrumentom“ među puškama. Osmišljena je 2011. godine, a svega godinu dana kasnije već su je koristile poznate ruske „Alfe“.

Izuzetno je precizna na velikim rastojanjima i ergonomski je osmišljena tako da je upravljanje puškom izuzetno lako.

Može se puniti šaržerima od pet ili 10 metaka, a maksimalna udaljenost mete je 1.650 metara.

Najveći problem kod ove puške je njena cena, budući da je izuzetno skupa, a i meci koje koristi nisu standardni.

„Vihlop“

Specijalna snajperska puška velikog kalibra „Vihlop“ je napravljena početkom dvehiljaditih, i to za potrebe Centra za specijalne namene ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Reč je o mešavini velikog kalibra od 12,7 milimetara, prilično kratke cevi od 1.110 milimetara, a i teška je prihvatljivih 6,5 kilograma.

Omogućava bešumnost pucnja, s obzirom na to da na kraju cevi ima masivni prigušivač.

Namenjena je da probije laka oklopna vozila i pancire i to na udaljenosti od 600 metara.

SVL

Unutar porodice pušaka Lobajeva (SVL) nalazi se preko 10 različitih modela snajpera sa različitim karakteristikama.

Najčešća varijanta je SVLK-14S „Sumrak“, budući da je upravo na toj pušci oboren rekord u gađanju cilja na velikoj udaljenosti - čak 3.400 metara.

U Rusiji je koristi Služba bezbednosti ruskog predsednika, a njena izuzetno visoka preciznost čini je „elitom“ među snajperskim puškama.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track