STRAVIČNO! OD DECE PRAVE BOMBAŠE SAMOUBICE: Većina ljudskih bombi bile su devojčice!
Foto: Reuters

Džihadisti u Africi seju smrt

STRAVIČNO! OD DECE PRAVE BOMBAŠE SAMOUBICE: Većina ljudskih bombi bile su devojčice!

Planeta -

U izveštaju Unicefa navodi se da je teroristička organizacija Boko haram od početka ove godine u smrt poslala ukupno 83 mališana

NJUJORK - Broj dece bombaša-samoubica koje je nigerijska teroristička organizacija Boko haram poslala u smrt od početka ove godine se učetvorostručio u odnosu na 2016.

U izveštaju Unicefa se navodi da su džihadisti u 2017. u smrt poslali ukupno 83 dece i da je većina samoubilačkih napada izvršena na severoistoku Nigerije.

Zaštititi decu

Većina „ljudskih bombi“ bile se devojčice, njih 55, i većina je mlađa od 15 godina. Jedna devojčica bombaš-samoubica je u naručju nosila bebu, dok je ispod haljine krila pojas s eksplozivom.

- Veoma samo zabrinuti zbog velikog povećanja upotrebe dece, naročito devojčica, kao „ljudskih bombi“. Grozno je upotrebljavati decu na ovaj način. To je samo jedan od načina na koji Boko haram teroriše žene i decu u Nigeriji - navodi Milen Kidane, šef Unicefa za zaštitu dece.

U Abudži, prestonici Nigerije, države sa 186 miliona stanovnika, svesni su opasnosti. Hafsat Muhamed, mirovna aktivistkinja, kaže da je stvarni broj dece koju džihadisti koriste daleko veći.

- Sukob je dostigao nivo kada pobunjenici žele da privuku što veću pažnju javnosti tako što će koristiti decu za ostvarenje svojih ciljeva. Terorističke grupe kao što je Boko haram deci daju lažni osećaj pripadnosti. Oni deci usađuju lažni smisao i svrhu u životu, pa ih lakše šalju u samoubilačke napade.

Oteto 300 učenica

Najpoznatiji slučaj otmice dece dogodio se 2014, kada su pripadnici Boko harama iz jedne škole odveli preko 300 devojčica.

Činjenice

STRAH I TREPET

Boko haram znači „zapadno obrazovanje je zabranjeno“

Osnovani su 2009. i u savezu su sa Islamskom državom

U proteklih osam godina raseljeno je 2,3 miliona ljudi

U sukobima je dosad poginulo oko 20.000 ljudi

U Nigeriji, Čadu i Kamerunu je zatvoreno 2.000 škola

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track