(VIDEO) ČETIRI SATA GA DELILO OD SMRTI: Pre 16 godina osuđen je na smrtnu kaznu zbog stravičnog ubistva, pred pogubljenje stigla je poruka...
Foto: Facebook Printscreen

Jezivo

(VIDEO) ČETIRI SATA GA DELILO OD SMRTI: Pre 16 godina osuđen je na smrtnu kaznu zbog stravičnog ubistva, pred pogubljenje stigla je poruka...

Planeta -

Nepuna četiri sata pre nego što je trebalo da se izvrši smrtna kazna nad Marselusom Vilijamsom, čovekom koji je osuđen zbog ubistva novinarke u Sent Luisu 1998. godine, guverner Misurija hitno je zaustavio ubrizgavanje smrtonosne injekcije. Advokati osuđenika prethodno su sudu dostavili DNK dokaze, koji navodno dokazuju njegovu nevinost.

foto: Facebook Printscreen

U presudi iz 2001, kojom je osuđen na smrtnu kaznu, navodi se da je novinarki naneo 43 uboda nožem pošto ga je uhvatila u provali.

"Smrtna kazna je najteža, konačna kazna. Zbog toga je izrazito važno da se krivica nedvosmisleno dokaže", izjavio je guverner Misurija Erik Grejtens. On je zahtevao formiranje istražne komisije koja će analizirati nove dokaze, na osnovu kojih će se prvobitna presuda osporiti ili potvrditi.

Prethodno je 200.000 ljudi potpisalo peticiju u kome traže od Grejtensa da se umeša. Analiza DNK će pokazati da li tragovi na nožu kojim je počinjen zločin potiču od Vilijamsa ili nepoznate osobe.

"DNK nalazi dokazuju da je nevin", izjavio je Vilijamsov advokat Kent Gibson, a javni tužilac Bob Makalok tvrdi da već ima dovoljno dokaza da Vilijams bude osuđen, te da ne postoji mogućnost da je nevin.

Vrhovni sud Misurija je još 2015. odložio Vilijamsovo pogubljenje kako bi se omogućila nova istraga. Pošto su objavljeni rezultati, sud nije poništio odluku.

(Kurir.rs/Guardian)

(Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track