SVOĐENJE RAČUNA: Poljska premijerka tvrdi da je vreme da Nemačka plati za svoje zločine
Foto: EPA

Naplata duga

SVOĐENJE RAČUNA: Poljska premijerka tvrdi da je vreme da Nemačka plati za svoje zločine

Planeta -

Poljska ima pravo da traži Nemačkoj nadoknadu za štetu nanetu republici za vreme Drugog svetskog rata, izjavila je poljska premijerka Beata Šidlo.

Premijerka je navela da je nadoknada „podsećanje na pravdu koju Poljska zaslužuje“.

„Poljska govori o pravičnosti. Poljska govori šta treba da se uradi. Mi smo žrtve Drugog svetskog rata. Mi smo žrtve kojima šteta još nije nadoknađena“, izjavila je Beata Šidlo na pres-konferenciji u Varšavi.

Poljska premijerka je pozvala sve kritičare ove ideje da „pogledaju istoriju i sete se šta se desilo na poljskoj zemlji za vreme rata“.

Ranije je o pravu Poljske na nemačku reparaciju za štetu nanesenu za vreme Drugog svetskog rata zatražio ministar odbrane zemlje Antonij Mačerevič.

„Nije istina da je poljska odbila nemačku vojnu reparaciju. To je sovjetska kolonija koja se zvala Poljska narodna republika odbila deo reparacija“, izjavio je tada Mačarevič.

Poljski ministar tvrdi da Varšava ima pravo da ponovo pokrene pitanje o odšteti jer dokument kojim je odbijen zahtev Poljske nema pravnu vrednost.

Ranije je poljski spoljnopolitički resor saopštio da razmatra pitanje o traženju odštete od nemačke strane. Na kraju Potsdamske konferencije 1945. godine, na kojoj se govorilo o posleratnom rešavanju različitih pitanja, Poljska je dobila od Nemačke Pomeraniju, Šleziju i dve trećine Pruske. Međutim, Poljska je izgubila teritorije u Belorusiji i zapadnoj Ukrajini.

Početkom nedelje, izdanje Dzenik je objavilo da poslanici poljskog sejma iz vladajuće partije Pravo i pravda spremaju zakon kojim će se tražiti odšteta od Rusije.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track