POJAČANA BEZBEDNOST VERSKIH OBJEKATA U EVROPI: Islamisti nišane crkve
Foto: EPA

Teror

POJAČANA BEZBEDNOST VERSKIH OBJEKATA U EVROPI: Islamisti nišane crkve

Planeta -

U glasilu Islamske države objavljena fotografija katedrale u Drezdenu, dok je glavna meta terorista u Barseloni bila Sagrada familija

LONDON - Nova meta pripadnika Islamske države u Evropi su crkve i katedrale, zbog čega je povećana bezbednost verskih objekata.

Obaveštajni podaci ukazuju da džihadisti ne odustaju od napada na mestima gde se okuplja veliki broj građana i turista, a crkve i katedrale su idealne mete za njihove paklene planove.

foto: AP

Taktika terorista

Tome u prilog ide i činjenica da je Rumijah, magazin Islamske države, u poslednjem broju objavio fotografiju katedrale u Drezdenu. Luteranska crkva Frauenkirhe je simbol grada i „idealno mesto za napad“, navodi se u pozivu na novo prolivanje krvi. Horst Krecšmar, šef policije u Drezdenu, potvrdio je da je upoznat s obaveštajnim podacima u kojima se navodi da džihadisti planiraju napade sa zapaljivim bombama.

Vlasti u Nemačkoj nisu ništa prepustile slučaju i pored katedrale u Drezdenu pojačano je i obezbeđenje katedrale u Kelnu.

- Posle napada u Barseloni odlučeno je da se pojačaju mere bezbednosti - potvrdio je Uve Jakob, šef policije u Kelnu.

Prava meta

Četvorica uhapšenih posle napada u Barseloni, kada je ubijeno 15, a ranjeno više od 120 osoba, potvrdila su da je glavna meta napada trebalo da bude Sagrada familija, nezavršeno remek-delo Antonija Gaudija. Crkvu u gotskom stilu svake godine poseti većina od 32 miliona turista, koliko ih obiđe prestonicu Katalonije.

Hapšenje u Holandiji

PRIVEDEN ZBOG PLINSKIH BOCA

Holandska policija uhapsila je dvadesetdvogodišnjeg muškarca u Roterdamu u okviru istrage terorističke pretnje, zbog koje je u sredu uveče otkazan koncert američke rok grupe Alah-Las. Muškarac je vozio beli kombi španskih tablica u kojem je bilo pet plinskih boca, a uhapšen je nedaleko od dvorane Masilo, u kojoj je trebalo da bude održan koncert. Međutim, utvrđeno je da je reč o pijanom mehaničaru koji nema veze sa terorizmom.

Kurir / E.K.

Foto: EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track