(VIDEO) TATINI SINOVI ISLAMSKE REPUBLIKE: Evo kako su zapalili  Tviter u Iranu!
Foto: profimedia-0342002481

sarkazam

(VIDEO) TATINI SINOVI ISLAMSKE REPUBLIKE: Evo kako su zapalili Tviter u Iranu!

Planeta -

Političari iz svih stranaka u Iranu za svoju decu pronalaze dobre poslove. Jedan od tih "tatinih sinova" javno je rekao da je to zbog toga što oni imaju "dobre gene" – i izazvao žestoku polemiku u iranskim medijima.

Korisnici društvenih mreža u Iranu su mladi, dobro obrazovani i – sarkastični. Pažnju najčešće privlače pišući na Tviteru o lošim stvarima koje se dešavaju u toj zemlji. Na toj društvenoj mreži je, inače, veoma aktivna gotovo kompletna politička elita Irana – od verskog vođe Ajatolaha Ali Hamneija, preko predsednika države Hasana Rohanija, pa sve do ministara u vladi i poslanika u parlamentu, piše "Dojče vele".

Primer za takve sarkastične aktivnosti na internetu nudi hešteg koji u prevodu znači "dobri geni“. Pod tim heštegom je pre par sedmica objavljena fotografija sinova nekoliko političara koji su u privredi ili politici veoma brzo napravili velike karijere. Tako je npr. korisnik Tvitera "farzad_az" objavio fotografiju Hamidreza Arefa i njegovih roditelja.

Protest je izazvao intervju koji je uspešni poslovni čovjek pod imenom Hamidreza Aref dao pre nekoliko sedmica. On je sin Mohamadrezea Arefa, šefa grupe reformski orijentisanih poslanika u iranskog parlamentu.

Hamidreza Aref koji danas ima 36 godina, još pre 13 godina postao je poslovni partner južnoafričkog telekomunikacionog operatera MTN pobedivši na tenderu Ministarstva za komunikacije i tehnologiju. Tako je počela njegova karijera. MTN je danas vlasnik 49 odsto MTN Irancella, drugog po veličini telekomunikacionog operatera u Iranu. Hamidrezov otac u to vreme je bio potpredsednik reformski orijentisane vlade Muhameda Hatamija.

Aref juniora upitali su pre par sedmica kako je tako brzo napravio karijeru, a nnjegov odgovor je glasio: „talentovan sam. Za to su potrebni dobri geni i ja sam ih nasledio od roditelja“. Ta rečenica izazvala je oštre kritike u medijima i na društvenim mrežama.

Aref i njegov otac naročito su oštro kritikovani u konzervativnim medijima. Aref senior spada u grupu veoma uticajnih političara u vladi predsednika Rohanija, a koji borbu protiv korupcije stavljaju među prioritete. Agencija Tasnim News, bliska Revolucionarnoj gardi, u toj izjavi vidi dokaz da su reformski orijentisani političari slagali svoje mlade birače: umesto da se bore protiv korupcije, oni zapošljavaju sopstvenu decu.

U suštini, ni Revolucionarna garda kao centralna komponenta konzervativnog establišmenta u Iranu, nije ništa bolja. Pored njihovog vojnog značaja, oni imaju i ogroman uticaj na iransku privredu i aktivni su skoro u svim privrednim granama. Revolucionarna garda Irana upravlja raznim preduzećima, od onih koje se bave energetikom, pa sve do industrije naoružanja – a sve to uz edostatak transparentnosti, korupciju i pranje novca. Zato ne čudi što je „Transparensi internešenal“ 2016. Iran stavio na 131. mesto svoje godišnje liste na kojoj ima ukupno 176 zemalja.

Iran je mlada nacija, prosečan stanovnik te zemlje ima 30 godina. Pritom je, prema zvaničnim podacima, nezaposleno 12 odsto stanovništva, a među mlađima od 25 godina čak svaki četvrti. Mnogi dobro obrazovani mladi ljudi napuštaju zemlju.

Intervju sa Arefom i njegova izjava o "dobrim genima" bila je kap koja je prelila čašu. Protesti na Tviteru nisu ostali bez efekta. Kamil Lahuti, sin reformski orijentisanog poslanika Merdara Lahutija, predložen je početkom ove nedelje za gradonačelnika Čamkaleha, ali je kandidaturu povukao nakon protesta na Tviteru. Međutim, njegov otac se ne predaje. Lahuti senior je izjavio: "Na listi za izbor gradonačelnika nalazilo se njegovo ime. Ja sam bio protiv toga. On zaslužuje nešto bolje."

Kurir.rs/Dojče vele

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track