ISPLIVALI DETALJI O TAJNOJ BAZI KIM DŽONG-UNA: U mreži tunela sprovodi svoje nuklearne eksperimente i niko ne zna šta sve tamo krije
Foto: Reuters

tajne diktatora

ISPLIVALI DETALJI O TAJNOJ BAZI KIM DŽONG-UNA: U mreži tunela sprovodi svoje nuklearne eksperimente i niko ne zna šta sve tamo krije

Planeta -

Najzanimljivija lokacija u Severnoj Koreji, barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Džong-una nema nameru da prestane da sprovodi nuklearne eksperimente da bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može da montira na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegne tlo kontinentalnog SAD-a, zove se Pungje-ri.

Kako javlja BBC, radi se o lokaciji na kojoj je severnokorejski režim od 2006. izveo šest nuklearnih eksperimenata, uključujući i ovaj jučerašnji pri kom su detonirali hidrogensku bombu, najrazornije oružje na svetu. Snaga poslednje detonacije je, inače, procenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine.

Pungje-ri se nalazi na severoistoku zemlje na planinskom terenu. BBC navodi da se radi o lokaciji na kojoj je smešten glavni pogon severnokorejskog nuklearnog programa i jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svetu.

Većina toga poznatog o ovoj tajnoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i praćenju premeštanja opreme na tom području. Sami nuklearni eksperimenti sprovode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Pungje-rija.

Obaveštajne agencije koje prate Severnu Koreju detaljno prate premeštanje materijala, pred gore spomenutim tunelima, kako bi pokušali da zaključe priprema li Kim Džong-un nove nuklearne probe.

Uoči poslednje nuklearne probe, u kom je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci napravljeni u avgustu prikazivale su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju.

Ranije ove godine satelitski snimci otkrili su nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentifikovani komad opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše BBC, smeštaju se duboko u tunele, na sam kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se sprečilo "curenje" radijacije, a zatom se bomba detonira.

O gradovima i mestima u blizini lokacije Pungje-ri zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mestima nedaleko od granice sa Severnom Korejom. Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Severnom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih proba.

U gradu Jandži, koji je 10-ak kilometara udaljen od granice, deca su istrčala iz svojih škola kad su osetila podrhtavanje tla.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 28. EPIZODA: Patriot PAC-3 - ovim će Japanci će obarati Kimove rakete

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track