UZBUNA NA PACIFIKU: Kim Džong-un spreman da ispali novu balističku raketu!
Foto: Profimedia, Printscreen Facebook

nuklearni alarm

UZBUNA NA PACIFIKU: Kim Džong-un spreman da ispali novu balističku raketu!

Planeta -

Južnokorejski mediji javljaju danas da južnokorejska vojska veruje da je Severna Koreja spremna da lansira novu balističku raketu, najverovatnije interkontinetalnu ICBM.

Kako je navelo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, Južna Koreja detektuje znake da se Severna Koreja priprema da lansira novu raketu konstantno od prethodnog lansira izvedenog u nedelju.

Kako je izvestila novinska agencija Jonhap, procenjuje se da je neuklearni test Severne Koreje izveden u nedelju imao jačinu od 50 kilotona, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, prenele su agencije.

To znači da je najnovija nuklearna proba bila pet puta jača od prethodne izvedene prošlog septembra. Abe i Mun za oštije sankcije UN protiv Severne Koreje.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in i japanski premijer Šinzo Abe saglasili su se danas da traže oštrije sankcije Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje, nakon što je Pjongjang sproveo šestu nuklearnu probu, izjavio je portparol predsednika Južne Koreje Park su-hjun.

" Šefovi obe države saglasili su se da blisko sarađuju jedan sa drugim i sa SAD i dele razumevanje da se na Severnu Koreju moraju primeniti najsnažnije sankcije i pritisak.

Kao deo toga, oni su se saglasili da traže oštrije sankcije UN - rekao je na brifingu za medije portparol Plave kuće, službene rezidencije i radnog mesta predsednika u Seulu, Park Su-hjun.

Park je to izjavio nakon što su Mun i Abe razgovarali oko 20 minuta telefonom, prenosi Rojters.

On je dodao da je cilj oštrijih sankcija da se Severna Koreja uvuče u dijalog.

Pjongjang je juče saopštio da je detonirao unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

Kurir.rs/tanjug

Foto Profimedia, Printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 26.epizoda: Podmornica Gorae - Kimov adut iz morske dubine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track