NEMAČKA RAMPA ZA TURKE Zajbert: Turska nije spremna da uđe u EU, pregovori suspendovani
Foto: Reuters

Ništa od ulaska

NEMAČKA RAMPA ZA TURKE Zajbert: Turska nije spremna da uđe u EU, pregovori suspendovani

Planeta -

Turska trenutno nije spremna da se pridruži Evropskoj uniji, izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, nakon što je ona izjavila da Ankara "ne bi trebalo da postane članica".

"Kancelarkine reči govore same za sebe. U ovom trenutku, Turska uopšte nije u poziciji da se pridruži Evropskoj uniji. Zapravo, pregovori su za sada suspendovani", izjavio je portparol Štefan Zajbert na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

Iz Evropske komisije navode da akcije turskih vlasti sprečavaju pridruživanje Ankare EU.

"Turska pravi džinovske korake udaljavanja od Evrope i to joj onemogućava priključivanje Evropskoj uniji", izjavio je portparol Evropske komisije citirajući predsednika EK Žana-Kloda Junkera.

On je dodao da će konačna odluka o potencijalnom formalnom prekidu pregovora o članstvu Turske u EU zavisiti od 28 članica bloka, a ne od Evropske komisije.

Merkelova je sinoć u predizbornom TV duelu sa svojim protivkandidatom iz redova socijaldemokrata, Martinom Šulcom, izjavila da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track