(VIDEO) SKANDAL: Predsednik Filipina ubija dilere, a sin švercuje drogu!
Foto: EPA

Predsednik na žestokom udaru javnosti

(VIDEO) SKANDAL: Predsednik Filipina ubija dilere, a sin švercuje drogu!

Planeta -

Paolo Duterte pod zakletvom pred senatom demantovao navode da je umešan u trgovinu narkotika, vrednih 125 miliona dolara, iz Kine

MANILA - Predsednik Filipina Rodrigo Duterte, poznatiji kao Panišer, zbog svoje nulte tolerancije prema dilerima i narkomanima, našao se na žestokom udaru javnosti nakon optužbi da je njegov sin Paolo povezan s jednim narko-kartelom.

Paolo Duterte je saslušan pred senatom zbog optužbi da je umešan u šverc narkotika, vrednih čak 125 miliona dolara, iz Kine.

On je demantovao da ima bilo kakve veze sa isporukom droge „shabu“, što je sleng za kristal-metamfetamin u delovima jugoistočne Azije. Optužbe je nazvao besmislenim.

- Došao sam na saslušanje pred senat samo zbog filipinskog naroda i žitelja voljenog grada Davaa, kojima služim. Ne mogu da odgovaram na optužbe koje su besmislene - rekao je Paolo.

Njegov otac Rodrigo je 20 godina bio gradonačelnik u gradu Davau pre nego što je 2016. izabran za predsednika Filipina. Senator Antonio Triljanes, jedan od najvećih kritičara predsednika Dutertea, pokazao je na saslušanju fotografije na kojima se predsednikov sin nalazi s bizismenima osumnjičenim za šverc narkotika.

Triljanes je naveo i da je Paolo pripadnik kriminalne bande, što potvrđuje i to što ima veliku tetovažu zmaja na leđima.

Paolo je odbio da se skine i pokaže tetovažu zmaja kako bi ona bila fotografisana i poslata na analizu DEA, Američkoj federalnoj agenciji za borbu protiv narkotika.

Rodrigo Duterte je odmah po dolasku na vlast u julu 2016. pozvao na likvidaciju dilera droge i narkomana.

Ubrzo su veći gradovi postali zatrpani leševima ljudi likvidiranim bez ikakvog suđenja i na pravdi boga. Prema policijskim podacima, likvidirano je 3.600 dilera i narkomana, dok organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je ubijeno 5.549 osoba. U obračunima je ubijeno i 76 pripadnika vojske i policije, dok je 213 ranjeno.

Kurir / E.K.

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track