ORBANOVA STRANKA OTKRIVA TAJNI SOROŠEV PLAN: Hoće da dovede milione migranata u Evropu, sve ćemo pokazati
Foto: Reuters

otkrivaju tajnu

ORBANOVA STRANKA OTKRIVA TAJNI SOROŠEV PLAN: Hoće da dovede milione migranata u Evropu, sve ćemo pokazati

Planeta -

Mađarska vladajuća stranka Fides, koja se sprema za izbore u aprilu naredne godine, obećala je da će građanima pokazati kako milijarder Džordž Soroš ima plan da dovede milione migranata u Evropu.

Fides je zatražio od vlade premijera Viktora Orbana da sprovede "nacionalno izjašnjavanje" o planu Brisela da raspodeli tražitelje azila u EU, nedelju dana nakon što je Evropski sud presudio protiv žalbe Mađarske i Slovačke.

Ranije slične konsultacije sprovedene su tako da su građanima poslati upitnici na kojima je vlada razjasnila svoje stajalište a građane upitala da li se slažu.

Lajos Kosa, potpredsednik stranke Fides, rekao je da bi nacionalne konsultacije trebalo da se fokusiraju na navodni Sorošev plan.

"Evropska komisija ne želi da kaže da sprovodi Sorošev plan... ali svi njihovi koraci i ideje u vezi sa migracijom idu u tom smeru", rekao je Kosa, opisujući prošlonedeljni neuspeh Mađarske pred evropskim sudom kao nešto što Soroševom planu "otvara vrata".

Sud EU-a odbacio je prošle nedelje tužbu Mađarske i Slovačke koju su te dve zemlje podnele zbog odluke EU o privremenom mehanizmu obaveznog premeštanja tražitelja azila.

Prema toj odluci, zemlje članice EU moraju da prihvate svoj deo migranata koji su stigli u Evropu, a nalaze se u Grčkoj i Italiji, a odluka suda ponovo je aktualizovala spor između istočnih i zapadnih članica i načela kohezije Unije.

Mađarska je odmah rekla da neće promeniti svoje antimigrantsko stajalište.

(Kurir.rs/Net.hr/Hina)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Evo kako je Arkanov ubica uhapšen u Beču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja