JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK OPASNO ZAPRETIO KIMU: Možemo da razorimo Severnu Koreju da se više ne oporavi
Foto: Reuters

zakuvava se

JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK OPASNO ZAPRETIO KIMU: Možemo da razorimo Severnu Koreju da se više ne oporavi

Planeta -

Nakon što je Severna Koreja lansirala još jednu raketu preko teritorije Japana, ovaj put srednjeg dometa, dalje nego prošli put, Tokijo je upozorio Pjongjang da Severna Koreja "nema svetlu budućnost". I dok Severna Koreja preti da će potopiti Japan, javila se i Južna Koreja.

"Naša zemlja poseduje moć da razori Severnu Koreju preko granice oporavka. U situaciji poput ove, dijalog sa Kim Džong-unom nije moguć", rekao je Mun Džae-in, predsednik Južne Koreje. Agencija Jonhap ga je citirala i kad je nagovestio da Seul ima svako pravo da odgovori oružjem na provokacije Severne Koreje usmerene protiv Japana kao saveznika Seula.

Prethodni projektil koji je režim Kim Džong-una lansirao preko Japana prošlog meseca, bio je isti kao i ovaj sad - Hvasong 12. Ali, sada je, preletevši ostrvo Hokaido, nastavio da leti ukupno 3.700 kilometara. Seul navodi da je ovo već 19. projektil koji je Pjongjang lansirao ove godine.

Pjongjang je nedavno sproveo i svoj šesti nuklearni eksperiment, a smatra se da je reč o hidrogenskoj bombi. Vojni odgovor Seula zasad su vanredne vojne vežbe sa balističkim projektilima, a istovremeno NATO je pozvao čitav svet, posebno Kinu i Rusiju, da reaguju na ovakvo ponašanje Kima Džong-una.

(Kurir.rs/Express.hr/S.Župančić)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Strašno! Teroristički napad u Londonu! Goreli ljudi u metrou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track