STOLTENBERG POZIVA NA GLOBALNI ODGOVOR SEVERNOJ KOREJI: Oni prete miru i bezbednosti čitavog sveta
Foto: Reuters

poziv

STOLTENBERG POZIVA NA GLOBALNI ODGOVOR SEVERNOJ KOREJI: Oni prete miru i bezbednosti čitavog sveta

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas na "globalni odgovor" na najnovije lansiranje rakete koje je izvela Severna Koreja, karakterišući taj potez kao "nemarno kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija".

"Lansiranje rakete koje je Severna Koreja izvela, jeste još jedno nemarno kršenje rezolicija UN-a - velika pretnja po međunarodni mir i bezbednost, što zahteva globalni odgovor", poručio je putem Tvitera Stoltenberg, prenosi AFP.

Najnovije lansiranje balističke rakete iznad Japana usledilo je nakon što je Savet bezbednosti UN uveo osmi set novih sankcija Severnoj Koreji zbog izvođenja šestog nuklearnog testa početkom ovog meseca, podseća agencija.

Kako je prethodno izvestio Rojters, danas će na zahtev SAD i Japana, biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN.

Južnokorejska vojska je ranije saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovanu raketu iz četvrti Sunan u prestonici Pjongjangu u pravcu istoka.

Raketa je, kako je AFP preneo, preletela preko severnog Japana, a prema izveštajima japanskog sistema za uzbunjivanje pala je oko 2.000 kilometara istočno od Hokaida.

Japanska vlada je najoštrije protestovala zbog najnovije provokacije Severne Koreje.

Kako je Rojters ranije preneo, južnokorejska i američka vojska analiziraju detalje lansiranja, saopštile su vojne komande tih zemalja.

Južnokorekska agencija Jonhap ranije je izvestila da je vojska Južne Koreje saopštila da je ispalila dve balističke rakete kao brzi odgovor na poslednju provokaciju severnokorejske vojske.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track